Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 24.04.2018 17:48 Publikacja: 23.04.2018 18:10
Foto: Adobe Stock
Naukowcy z University of Virginia School of Medicine (UVA) oraz George Washington University School of Medicine zbadali, w jaki sposób gen występujący u 48 proc. populacji może ograniczyć zdolność organizmu do usuwania nadmiaru soli wprowadzonej do przewodu pokarmowego podczas jedzenia posiłków. Prawdopodobieństwo, że osoby posiadające tę wariację genową zachorują na nadciśnienie tętnicze zależne od ilości soli w organizmie, jest znacznie wyższe niż u innych osób. To odkrycie dokładnie wyjaśnia, w jaki sposób genetyka odpowiedzialna jest za brak eliminacji nadmiaru soli z ciała człowieka.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Naukowcy z University of California w Riverside i Instytutu Naukowego Weizmanna w Izraelu podzielili się niezwyk...
Neandertalczycy już około 125 tys. lat temu praktykowali wyszukany sposób przetwarzania żywności poprzez wytapia...
Region Afar w Etiopii to obszar, w którym zbiegają się aż trzy płyty tektoniczne. Takie miejsca są niezwykle cie...
Alkohol i nikotyna to najczęściej używane substancje psychoaktywne w Polsce. Rozpowszechnienie ich używania powo...
Superbakterie to szczepy, które uodporniły się na działanie wielu różnych antybiotyków. Gnieżdżą się one w głębi...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas