Każdy ma inną wrażliwość na sól. To zapisane w genach

Od dawna znany jest związek spożywania nadmiernych ilości soli z nadciśnieniem tętniczym. Okazuje się, że ten drobny defekt jest dziedziczny.

Aktualizacja: 24.04.2018 17:48 Publikacja: 23.04.2018 18:10

Każdy ma inną wrażliwość na sól. To zapisane w genach

Foto: Adobe Stock

Naukowcy z University of Virginia School of Medicine (UVA) oraz George Washington University School of Medicine zbadali, w jaki sposób gen występujący u 48 proc. populacji może ograniczyć zdolność organizmu do usuwania nadmiaru soli wprowadzonej do przewodu pokarmowego podczas jedzenia posiłków. Prawdopodobieństwo, że osoby posiadające tę wariację genową zachorują na nadciśnienie tętnicze zależne od ilości soli w organizmie, jest znacznie wyższe niż u innych osób. To odkrycie dokładnie wyjaśnia, w jaki sposób genetyka odpowiedzialna jest za brak eliminacji nadmiaru soli z ciała człowieka.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Nauka
Sprawdzian z góralskiego. Czy da się jeszcze ocalić mowę Podhala?
Nauka
Szympansom bliżej do zachowań ludzi, niż nam się wydawało. Nowe wyniki badań
Materiał Partnera
Jak postrzegamy UE? Co myślimy w zależności od mediów, z których korzystamy?
Nauka
Tajny rosyjski satelita „nie jest już operacyjny”. Wywoływał spore obawy
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Nauka
Dlaczego superwulkan Yellowstone nie wybucha? Naukowcy odkryli cenną wskazówkę
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne