Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 24.04.2018 17:48 Publikacja: 23.04.2018 18:10
Foto: Adobe Stock
Naukowcy z University of Virginia School of Medicine (UVA) oraz George Washington University School of Medicine zbadali, w jaki sposób gen występujący u 48 proc. populacji może ograniczyć zdolność organizmu do usuwania nadmiaru soli wprowadzonej do przewodu pokarmowego podczas jedzenia posiłków. Prawdopodobieństwo, że osoby posiadające tę wariację genową zachorują na nadciśnienie tętnicze zależne od ilości soli w organizmie, jest znacznie wyższe niż u innych osób. To odkrycie dokładnie wyjaśnia, w jaki sposób genetyka odpowiedzialna jest za brak eliminacji nadmiaru soli z ciała człowieka.
Alkohol i nikotyna to najczęściej używane substancje psychoaktywne w Polsce. Rozpowszechnienie ich używania powo...
Superbakterie to szczepy, które uodporniły się na działanie wielu różnych antybiotyków. Gnieżdżą się one w głębi...
Od przyszłego roku duże, publiczne spółki będą musiały zwiększyć reprezentację kobiet w radach nadzorczych lub z...
Kojarzymy je z eleganckimi doniczkami i pewnymi trudnościami w utrzymaniu. Tymczasem w naturalnym środowisku te...
Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany – pisał Lem w „Bajkach robotów”. Dziś nie dziwi napędzanie ro...
Zespół badawczy kierowany przez naukowców z Instytutu Maxa Plancka w Niemczech przetestował na myszach połączeni...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas