Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 24.04.2018 17:48 Publikacja: 23.04.2018 18:10
Foto: Adobe Stock
Naukowcy z University of Virginia School of Medicine (UVA) oraz George Washington University School of Medicine zbadali, w jaki sposób gen występujący u 48 proc. populacji może ograniczyć zdolność organizmu do usuwania nadmiaru soli wprowadzonej do przewodu pokarmowego podczas jedzenia posiłków. Prawdopodobieństwo, że osoby posiadające tę wariację genową zachorują na nadciśnienie tętnicze zależne od ilości soli w organizmie, jest znacznie wyższe niż u innych osób. To odkrycie dokładnie wyjaśnia, w jaki sposób genetyka odpowiedzialna jest za brak eliminacji nadmiaru soli z ciała człowieka.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Eye-tracking – śledzenie ruchu gałek ocznych – zrewolucjonizował marketing, medycynę, sport i projektowanie inte...
Głośno ostatnio się zrobiło o jachtach kupowanych za pieniądze z Krajowego Planu Odbudowy. Te historie przykrywa...
Zmiany zachodzące w klimacie wpływają na populację organizmów tworzących fitoplankton. Najnowsze badanie sugeruj...
Angielscy naukowcy przeprowadzili eksperyment, który może okazać się przełomowy dla ustalenia pochodzenia życia...
Kryzys wieku średniego może należeć do przeszłości - twierdzą naukowcy. Jak wynika z najnowszych badań, moment w...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas