19 zł za pierwszy miesiąc czytania RP.PL
„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Aktualizacja: 08.03.2019 10:05 Publikacja: 08.03.2019 10:05
Foto: Adobe Stock
Dziesięć lat temu oszacowano, że przeciętny Amerykanin spożywał 22 łyżeczki cukru dziennie, co dawało 350 dodatkowych kalorii. Kilka miesięcy temu jeden z ekspertów zasugerował, że przeciętny Brytyjczyk spożywa 34 łyżeczki cukru dziennie.
Dzięki ewolucji nasz organizm został wyposażony w mezolimbiczny szlak dopaminergiczny. Dzięki niemu wiemy co jest przyjemne i kiedy spotyka nas nagroda. Kiedy robimy coś przyjemnego, uwalnia się dopamina, neuroprzekaźnik, który pełni funkcję „przekaźnika przyjemności”. To ona odpowiada za to, że kiedy włożymy do ust czekoladkę, mamy ochotę sięgnąć po kolejny kawałek. Dzięki niej wiemy, że czekolada jest dobra i słodka, a nasz organizm będzie o tym pamiętać w przyszłości.
Naukowcy odkryli zatopione w płaszczu Ziemi pozostałości płyt tektonicznych. Część jest zlokalizowana pod zachodnim Pacyfikiem, poza strefą tzw. subdukcji. Oznacza to, że naukowcy nie wiedzą, jakie jest pochodzenie tych anomalii.
Nieznany wulkan wybuchł w 1831 r. tak gwałtownie, że ochłodził klimat Ziemi. Teraz, niemal 200 lat później, naukowcy zidentyfikowali „tajemniczy wulkan” - donosi CNN.
Magma znajdująca się pod superwulkanem Yellowstone przesuwa się prawdopodobnie w kierunku północno-wschodnim. To właśnie w tym rejonie w przyszłości może dojść do aktywności wulkanicznej. Do takiego wniosku doszli naukowcy na podstawie ostatnich badań.
Badacze z całego świata próbują oszacować kolejną datę potencjalnej erupcji dużego wulkanu. Według szacunkowych danych możliwe skutki ekonomiczne i klimatyczne takiego kataklizmu byłyby katastrofalne. Który z katastroficznych scenariuszy jest najbardziej realny?
Ludzki mózg przetwarza informacje w tempie 10 bitów na sekundę – wynika z obliczeń naukowców z Kalifornijskiego Instytutu Technologicznego (California Institute of Technology – Caltech). Badacze stwierdzili, że jest to liczba „wyjątkowo niska”. To wyjaśnia, dlaczego ludzie są w stanie przetwarzać tylko jedną myśl jednocześnie.
Naukowcy tworzą pierwszą placówkę, która ma zamrażać, nawet na setki lat, śmiertelnie chorych, by mogli w ten sposób doczekać wynalezienia skutecznej terapii, a AI zadba o ich oszczędności. Do tej pory zamrażano osoby zmarłe.
Liczne badania naukowe łączą picie kawy z dłuższym życiem i lepszym zdrowiem serca oraz niższym ryzykiem cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia. Okazuje się jednak, że te i inne korzyści mogą zależeć od tego, o której godzinie sięga się po napój.
Naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego opublikowali wyniki badań, które dowodzą, że codzienne picie mleka wiąże się z obniżeniem ryzyka zachorowania na raka jelita grubego. Badania były prowadzone przez wiele lat na szerokiej grupie osób. Potwierdziły również, że alkohol i czerwone, przetworzone mięso zwiększają ryzyko tego nowotworu.
Kobiety, które doświadczyły nieudanej operacji plastycznej, często muszą stawić czoła nie tylko fizycznym konsekwencjom czy psychicznemu cierpieniu. Kiedy podejmują walkę o sprawiedliwość – okazuje się, że droga do niej jest bardzo długa i trudna, a szanse na wygraną – praktycznie zerowe.
W 2024 roku odnotowano łącznie 32 430 przypadków zachorowań na krztuśca. To 35 razy więcej niż w 2023 roku – wynika z danych NIZP PZH – PIB.
Koreańscy naukowcy opracowali nowatorską technologię, która pozwala śledzić kluczowe funkcje życiowe i jakość snu bez konieczności podłączania jakiejkolwiek aparatury, czy zakładania tzw. urządzeń wearables.
Nowe, przekrojowe badanie pokazuje związek pomiędzy spożyciem napojów słodzonych a ryzykiem powstania cukrzycy typu 2. Zbadano również wpływ tej kategorii napojów na ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Globalny raport oparto na danych ze 184 krajów świata.
Doniesienia o wzroście liczby osób u których zdiagnozowano infekcje spowodowane wirusem HMPV najpierw dotyczyły Chin. Aktualne informacje podawane przez polskie media mówią o Ukrainie, Niemczech i Portugalii. Oficjalne źródła i eksperci podkreślają jednak, że powtórka z pandemii COVID-19 nam nie grozi. Wirusa HMPV znamy od lat, a wirus SARS-CoV-2 był nowy.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas