Reklama

Co się dzieje, gdy jesz cukier, a co, gdy go odstawisz

Żywność jest czymś, co nazywamy „naturalną nagrodą”. Abyśmy mogli przetrwać jako gatunek, takie rzeczy jak jedzenie czy seks muszą być przyjemne dla mózgu. Cukier to złoty medal wśród wszystkiego, co jemy.

Publikacja: 08.03.2019 10:05

Co się dzieje, gdy jesz cukier, a co, gdy go odstawisz

Foto: Adobe Stock

Dziesięć lat temu oszacowano, że przeciętny Amerykanin spożywał 22 łyżeczki cukru dziennie, co dawało 350 dodatkowych kalorii. Kilka miesięcy temu jeden z ekspertów zasugerował, że przeciętny Brytyjczyk spożywa 34 łyżeczki cukru dziennie.

Dzięki ewolucji nasz organizm został wyposażony w mezolimbiczny szlak dopaminergiczny. Dzięki niemu wiemy co jest przyjemne i kiedy spotyka nas nagroda. Kiedy robimy coś przyjemnego, uwalnia się dopamina, neuroprzekaźnik, który pełni funkcję „przekaźnika przyjemności”. To ona odpowiada za to, że kiedy włożymy do ust czekoladkę, mamy ochotę sięgnąć po kolejny kawałek. Dzięki niej wiemy, że czekolada jest dobra i słodka, a nasz organizm będzie o tym pamiętać w przyszłości.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Materiał Partnera
Zegar biologiczny. Co naprawdę decyduje o naszej produktywności?
Materiał Promocyjny
W poszukiwaniu nowego pokolenia prezesów: dlaczego warto dbać o MŚP
Nauka
Jak urozmaicić spacery i biegi? Eksperci mają niecodzienny pomysł. „Zaczynać powoli”
Materiał Partnera
Język natury. Źródła jako świadkowie zmian klimatu i działalności człowieka
Materiał Partnera
Od nikotyny po alzheimera. Nowy model receptorów może zmienić badania nad mózgiem
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Materiał Partnera
Pierwszy kryzys gospodarczy w Polsce. Co zbudowało i pogrzebało państwo Piastów?
Materiał Promocyjny
Prawnik 4.0 – AI, LegalTech, dane w codziennej praktyce
Reklama
Reklama