Reklama

Naukowcy: Produkcja żywności napędza globalne ocieplenie

Nowe badanie naukowców z USA i Wielkiej Brytanii dowodzi, że nawet natychmiastowe wstrzymanie emisji gazów cieplarnianych ze spalania paliw kopalnych nie powstrzyma globalnego ocieplenia, ze względu na emisję pochodzącą z produkcji żywności.

Aktualizacja: 06.11.2020 22:49 Publikacja: 06.11.2020 20:05

Naukowcy: Produkcja żywności napędza globalne ocieplenie

Foto: AFP

qm

Jak podkreślają naukowcy, produkcja żywności dla 7,7 miliarda ludzi na Ziemi odpowiada za prawie jedną trzecią globalnej emisji gazów cieplarnianych. Związane jest to m.in. z wylesianiem pod uprawy, stosowaniem nawozów czy hodowlą inwentarza. Badacze ze Stanów Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii stwierdzili, że jedynym sposobem na uniknięcie poważnych skutków ocieplenia jest zmiana ludzkiej diety, zmiana sposobu produkcji żywności oraz zmniejszenie skali jej marnowania.

„Nasza praca pokazuje, że produkcja żywności w znacznie większym stopniu przyczynia się do zmiany klimatu, niż powszechnie się uważało” - powiedział współautor badania Jason Hill, profesor na Wydziale Inżynierii Bioproduktów i Biosystemów na Uniwersytecie Minnesoty.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Nauka
Jak bardzo prawdopodobna jest śmierć na skutek uderzenia asteroidy w Ziemię? Nowe badanie
Nauka
Co tak naprawdę wydarzyło się niemal 13 tys. lat temu? Naukowcy zbadali kontrowersyjną teorię
Nauka
Dlaczego homo sapiens przetrwał, a neandertalczycy nie? Wyniki nowych badań
Nauka
Nowa metoda walki z kłusownictwem. Nosorożcom wstrzyknięto radioaktywne izotopy
Patronat Rzeczpospolitej
Future Frombork Festival. Kosmiczne wizje naukowców i artystów
Reklama
Reklama