Reklama
Rozwiń
Reklama

Sprzymierzeniec w odchudzaniu

Istnieje naturalny związek chemiczny, który jest szansą na zlikwidowanie współczesnej plagi: otyłości

Aktualizacja: 29.06.2010 10:57 Publikacja: 29.06.2010 00:45

Sprzymierzeniec w odchudzaniu

Foto: Dziennik Wschodni/Fotorzepa, Mac Maciej Kaczanowski

To resweratrol, organiczna substancja z grupy polifenoli, występujący w orzeszkach ziemnych, jeżynach, morwie, skórkach winogron, czerwonym winie. Ma on jeszcze korzystniejszy wpływ na zdrowie, niż dotychczas sądzono.

Naukowcy dowiedli już kilka lat temu, że resweratrol obniża poziom cholesterolu, wpływa korzystnie na układ krążenia, zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Do tych zalet dochodzi jeszcze jedna: hamuje łaknienie i nadmierne przybieranie na wadze. Stwierdzili to francuscy badacze z Centre National de la Recherche Scientifique. Komunikat o wynikach ich prac zamieszcza BioMed Central Physiology.

[srodtytul]Zimowe lenistwo[/srodtytul]

Wcześniejsze badania wykazały już, że resweratrol wpływa na zmniejszanie masy ciała myszy zmodyfikowanych genetycznie w ten sposób, aby nadmiernie nie przybierały na wadze. Dzieje się tak dlatego, ponieważ resweratrol aktywuje enzym regulujący metabolizm – zużywanie glukozy i tłuszczów. Enzym ten, nazwany SIRT1 (badania Uniwersytetu Wisconsin), okrzyknięto zabójcą kalorii. Jednak dotychczas nie prowadzono takich badań na małpach naczelnych. Tym razem naukowcy przeprowadzili doświadczenie na lemurkach myszatych Microcebus murinus.

Zwierzęta te charakteryzują się tym, że otyłość występuje u nich sezonowo. Zimą lub w warunkach laboratoryjnych, gdy mają dostęp do światła dziennego tylko przez sześć – osiem godzin, w ciągu kilku tygodni ich waga podwaja się. Właśnie ze względu na tę cechę badacze wybrali do eksperymentu te zwierzęta. Stworzyli im sztuczne zimowe warunki – krótkie dni podczas pięciu tygodni. W tym czasie do pokarmu części zwierząt dodawany był resweratrol w ilości 200 miligramów dziennie na kilogram wagi. Inne nie otrzymywały tej substancji. Po pięciu tygodniach okazało się, że zwierzęta karmione resweratrolem przytyły pięciokrotnie mniej niż pozbawione tej substancji.

Reklama
Reklama

[srodtytul]Złożony mechanizm[/srodtytul]

Badacze zaobserwowali, że na uzyskany efekt nałożyły się różne zjawiska fizjologiczne. Po pierwsze – resweratrol sprawił, że zmienił się podstawowy metabolizm, wydatek energetyczny zwierząt pozostających w stanie spoczynku wzrósł o 29 proc. Po drugie – wystąpił niespodziewany dla badaczy efekt, zmalał apetyt. Ilość zjadanego pokarmu zmniejszyła się o 13 proc. Ujawniły się też jeszcze inne mechanizmy fizjologiczne: wzrósł poziom hormonów zaangażowanych w zużywanie przez organizm zapasów tłuszczu. Jednocześnie wzrosła aktywność zwierząt, wyszły z zimowego odrętwienia sprzyjającego w przypadku tego gatunku oszczędzaniu energii.

[srodtytul]Nadzieja[/srodtytul]

Czy to oznacza nadzieję w walce z otyłością? Badacze podkreślają, że konieczne są badania nad wpływem resweratrolu na fizjologię ludzi otyłych. Niemniej – jak stwierdza komunikat zamieszczony w BioMed Central Physiology – „stanowi to ważny etap na drodze do opracowania terapii przeciw otyłości u człowieka, w przypadku gdy jest ona wynikiem długotrwałego braku równowagi pomiędzy pobieraną i zużywaną energią”.

Nim jednak laboratoria farmakologiczne stworzą preparat resweratrolowy zapobiegający nadwadze, lekarze i dietetycy powtarzają do znudzenia jak mantrę: trzeba jeść rozsądniej, mniej, za to ruszać się więcej.

[ramka]Substancji tej wielu badaczy przypisuje istotny udział w tzw. francuskim paradoksie. Polega on na tym, że średnia życia populacji jedzących obficie i pijących wino jest – paradoksalnie – długa, a choroby serca i układu krążenia występują stosunkowo rzadko. Powodem jest m.in. resweratrol. Litr czerwonego wina zawiera około 8 mg tej substancji.[/ramka]

Reklama
Reklama

[i]masz pytanie, wyślij e-mail do autora

[mail=k.kowalski@rp.pl]k.kowalski@rp.pl[/mail][/i]

To resweratrol, organiczna substancja z grupy polifenoli, występujący w orzeszkach ziemnych, jeżynach, morwie, skórkach winogron, czerwonym winie. Ma on jeszcze korzystniejszy wpływ na zdrowie, niż dotychczas sądzono.

Naukowcy dowiedli już kilka lat temu, że resweratrol obniża poziom cholesterolu, wpływa korzystnie na układ krążenia, zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Do tych zalet dochodzi jeszcze jedna: hamuje łaknienie i nadmierne przybieranie na wadze. Stwierdzili to francuscy badacze z Centre National de la Recherche Scientifique. Komunikat o wynikach ich prac zamieszcza BioMed Central Physiology.

Pozostało jeszcze 84% artykułu
Reklama
Materiał Partnera
Chcieliby dwójkę. Dlaczego więc Polacy coraz rzadziej decydują się na dzieci?
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Materiał Partnera
Krewny z Ameryki. Jak filmy opowiadają niezwyczajną historię polskich emigrantów
Materiał Partnera
Czy można wykryć, że pracę napisała AI? Nauczyciele akademiccy vs. ChatGPT
Materiał Partnera
Zegar biologiczny. Co naprawdę decyduje o naszej produktywności?
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Nauka
Jak urozmaicić spacery i biegi? Eksperci mają niecodzienny pomysł. „Zaczynać powoli”
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama