Comiesięczna złość zależy od diety

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego (premenstrual syndrome), ma ścisły związek z dietą - ustalili naukowcy

Publikacja: 08.03.2013 09:40

Comiesięczna złość zależy od diety

Foto: PhotoXpress

PMS to zespół objawów psychicznych, fizycznych i emocjonalnych, które występują kilka lub kilkanaście dni przed miesiączką i ustępują z chwilą jej rozpoczęcia. Towarzyszy mu na ogół rozdrażnienie, przygnębienie, problemy z koncentracją, uczucie ciężkości, bolesność piersi i wiele innych dolegliwości.

Trwające 10 lat badania, które objęły ponad 3 tysiące kobiet, udowodniły, że występowanie tego syndromu uzależnione jest od ilości przyswajanego żelaza i potasu.

Naukowcy z University of Massachusetts, którym przewodziła profesor epidemiologii Elizabeth R. Bertone-Johnson, przeanalizowali dane 1057 kobiet z PMS i 1986 z grupy kontrolnej. Wykorzystali specjalne kwestionariusze do ustalenia przyjmowanych przez nie składników odżywczych, zarówno żywności, jak i suplementów.

Po uwzględnieniu różnych czynników zdrowotnych odkryli, że  20 procent kobiet, które przyjmowały najwięcej żelaza, były aż o 40 procent mniej narażone na wystąpienie PMS niż te kobiety, które przyjmowały żelaza najmniej.

Odwrotna zależność została zaobserwowana jeśli chodzi o potas. U tych 20 procent kobiet, w których diecie znalazło się najwięcej potasu, ryzyko wystąpienia PMS było aż o 46 procent większe niż u kobiet przyswajających najmniej tego pierwiastka.

Takich zależności nie zaobserwowano w związku z przyjmowaniem magnezu, cynku, manganu, miedzi lub sodu.

Profesor Bertone-Johnson przestrzega jednak kobiety przed zwiększaniem przyjmowania na własną rękę preparatów żelaza, a odstawienie tych zawierających potas. Obydwie te opcje mogą być bowiem szkodliwe dla zdrowia.

- Zbilansowana dieta, która zapewni wszystkie witaminy i składniki mineralne, jest najlepszym rozwiązaniem - uważa prof. Bertone-Johnson.

Idealną ilością żelaza dla kobiet między 19 a 50 rokiem życia jest 18 mg żelaza dziennie, a dla wszystkich dorosłych - 4700 mg potasu.

Główne źródła żelaza to czerwone  mięso, wątroba, ryby, żółtko jaj, biały ser, orzechy, mleko, warzywa strączkowe, brokuły, szpinak.

Potas występuje przede wszystkim w suszonych morelach i figach, bananach, ziemniakach, kiwi, pomidorach i awokado.

Materiał Partnera
Wzór na sprawiedliwość. Jak matematyka może usprawnić budżet obywatelski?
Nauka
Naukowcy zaobserwowali „piractwo lodowe” na Antarktydzie. Zachodzi szybciej, niż sądzono
Nauka
Przełomowe odkrycie naukowców dotyczące szpaków. Podważa wcześniejsze twierdzenia
Materiał Promocyjny
Budujemy cyfrową tarczę bezpieczeństwa surowcowego
Materiał Partnera
Fajans w dyplomacji. Jak ceramika z Włocławka zaistniała w polityce kulturalnej PRL?
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem