Reklama
Rozwiń

Comiesięczna złość zależy od diety

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego (premenstrual syndrome), ma ścisły związek z dietą - ustalili naukowcy

Publikacja: 08.03.2013 09:40

Comiesięczna złość zależy od diety

Foto: PhotoXpress

PMS to zespół objawów psychicznych, fizycznych i emocjonalnych, które występują kilka lub kilkanaście dni przed miesiączką i ustępują z chwilą jej rozpoczęcia. Towarzyszy mu na ogół rozdrażnienie, przygnębienie, problemy z koncentracją, uczucie ciężkości, bolesność piersi i wiele innych dolegliwości.

Trwające 10 lat badania, które objęły ponad 3 tysiące kobiet, udowodniły, że występowanie tego syndromu uzależnione jest od ilości przyswajanego żelaza i potasu.

Naukowcy z University of Massachusetts, którym przewodziła profesor epidemiologii Elizabeth R. Bertone-Johnson, przeanalizowali dane 1057 kobiet z PMS i 1986 z grupy kontrolnej. Wykorzystali specjalne kwestionariusze do ustalenia przyjmowanych przez nie składników odżywczych, zarówno żywności, jak i suplementów.

Po uwzględnieniu różnych czynników zdrowotnych odkryli, że  20 procent kobiet, które przyjmowały najwięcej żelaza, były aż o 40 procent mniej narażone na wystąpienie PMS niż te kobiety, które przyjmowały żelaza najmniej.

Odwrotna zależność została zaobserwowana jeśli chodzi o potas. U tych 20 procent kobiet, w których diecie znalazło się najwięcej potasu, ryzyko wystąpienia PMS było aż o 46 procent większe niż u kobiet przyswajających najmniej tego pierwiastka.

Takich zależności nie zaobserwowano w związku z przyjmowaniem magnezu, cynku, manganu, miedzi lub sodu.

Profesor Bertone-Johnson przestrzega jednak kobiety przed zwiększaniem przyjmowania na własną rękę preparatów żelaza, a odstawienie tych zawierających potas. Obydwie te opcje mogą być bowiem szkodliwe dla zdrowia.

- Zbilansowana dieta, która zapewni wszystkie witaminy i składniki mineralne, jest najlepszym rozwiązaniem - uważa prof. Bertone-Johnson.

Idealną ilością żelaza dla kobiet między 19 a 50 rokiem życia jest 18 mg żelaza dziennie, a dla wszystkich dorosłych - 4700 mg potasu.

Główne źródła żelaza to czerwone  mięso, wątroba, ryby, żółtko jaj, biały ser, orzechy, mleko, warzywa strączkowe, brokuły, szpinak.

Potas występuje przede wszystkim w suszonych morelach i figach, bananach, ziemniakach, kiwi, pomidorach i awokado.

Nauka
Magma rozrywa kontynent afrykański? Przełomowe badania naukowców
Nauka
Alkohol, nikotyna, narkotyki wyzwaniem dla zdrowia publicznego. Między wolnością a reglamentacją
Nauka
Naukowcy testują nowy sposób walki z superbakteriami. Skład tabletek może zaskoczyć
Materiał Partnera
Wielkie nieobecne. Kobiety we władzach spółek
Materiał Partnera
Oszukują i rozdają nagrody. Tego (na pewno!) nie wiesz o storczykach