Co jadali ludzie w epoce kamienia

Archeolodzy pokazują w Biskupinie, co jadali ludzie w epokach kamienia, brązu i żelaza.

Aktualizacja: 17.09.2015 07:10 Publikacja: 16.09.2015 21:03

Piwo warzono na ziemiach polskich już w epoce kamienia

Piwo warzono na ziemiach polskich już w epoce kamienia

Foto: Fotorzepa, Roman Bosiacki

We wrześniu może zabraknąć wszystkiego – nawet wody w Wiśle i grzybów, tak jak w tym sezonie – ale nie Festynu Archeologicznego w Biskupinie. Tegoroczny, już XXI, odbywa się pod hasłem „Smaki w przeszłości". Kto wybierze się do Biskupina (ma czas do niedzieli 20 września), przekona się, że „nie samym mięsem żył człowiek przez wieki".

Dużo tych wieków, w kontekście kulinarnym, pokazują w Biskupinie: od schyłku epoki kamienia, czyli od ok. 50. stulecia przed Chrystusem, do wieku XVIII po Jego narodzinach. Program festynu jest w zasadzie prosty – pokazać, jak ludzie przygotowywali pożywienie w najodleglejszej przeszłości, co uważali za przysmaki. Temat nie jest banalny, ponieważ, jak zauważył słynny francuski kulturoznawca Claude Levi-Strauss, „zwyczaje kulinarne są jedną z najbardziej trwałych i symptomatycznych tradycji społeczeństw i całej kultury ludzkiej". Równie wysoko ceni miejsce kulinariów w dziejach świata słynny francuski gastronom Anthelme Brillat-Savarin. W jego opinii „losy narodów zależą od sposobów ich odżywiania".

Organizatorzy XXI Festynu Archeologicznego w Biskupinie obie te opinie znają. Zapewniają, że wędrując po biskupińskim rezerwacie między obiektami z różnych epok, będzie można skosztować pradziejowych smaków oraz poznać tajemne receptury i zapomniane przepisy. Swą wiedzą podzielą się specjaliści z wielu muzeów – biskupińskiego, pałacu króla Jana III w Wilanowie, Grodziska Żmijowisko – oddziału Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym, Muzeum Soli w Inowrocławiu czy Muzeum Toruńskiego Piernika.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Nauka
Pełnia Księżyca w grudniu. Zimny Księżyc będzie wyjątkowy, bo trwa wielkie przesilenie księżycowe
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Nauka
W organizmach delfinów znaleziono uzależniający fentanyl
Nauka
Orki kontra „największa ryba świata”. Naukowcy ujawniają zabójczą taktykę polowania
Nauka
Radar NASA wychwycił „opuszczone miasto” na Grenlandii. Jego istnienie zagraża środowisku
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Nauka
Jak picie kawy wpływa na jelita? Nowe wyniki badań