Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Czytaj, to co ważne.
Aktualizacja: 17.09.2015 07:10 Publikacja: 16.09.2015 21:03
Piwo warzono na ziemiach polskich już w epoce kamienia
Foto: Fotorzepa, Roman Bosiacki
We wrześniu może zabraknąć wszystkiego – nawet wody w Wiśle i grzybów, tak jak w tym sezonie – ale nie Festynu Archeologicznego w Biskupinie. Tegoroczny, już XXI, odbywa się pod hasłem „Smaki w przeszłości". Kto wybierze się do Biskupina (ma czas do niedzieli 20 września), przekona się, że „nie samym mięsem żył człowiek przez wieki".
Dużo tych wieków, w kontekście kulinarnym, pokazują w Biskupinie: od schyłku epoki kamienia, czyli od ok. 50. stulecia przed Chrystusem, do wieku XVIII po Jego narodzinach. Program festynu jest w zasadzie prosty – pokazać, jak ludzie przygotowywali pożywienie w najodleglejszej przeszłości, co uważali za przysmaki. Temat nie jest banalny, ponieważ, jak zauważył słynny francuski kulturoznawca Claude Levi-Strauss, „zwyczaje kulinarne są jedną z najbardziej trwałych i symptomatycznych tradycji społeczeństw i całej kultury ludzkiej". Równie wysoko ceni miejsce kulinariów w dziejach świata słynny francuski gastronom Anthelme Brillat-Savarin. W jego opinii „losy narodów zależą od sposobów ich odżywiania".
Organizatorzy XXI Festynu Archeologicznego w Biskupinie obie te opinie znają. Zapewniają, że wędrując po biskupińskim rezerwacie między obiektami z różnych epok, będzie można skosztować pradziejowych smaków oraz poznać tajemne receptury i zapomniane przepisy. Swą wiedzą podzielą się specjaliści z wielu muzeów – biskupińskiego, pałacu króla Jana III w Wilanowie, Grodziska Żmijowisko – oddziału Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym, Muzeum Soli w Inowrocławiu czy Muzeum Toruńskiego Piernika.
Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Czytaj, to co ważne.
Potencjalne uderzenie kosmicznego obiektu w Ziemię może budzić zrozumiałe emocje. Prawdopodobieństwo wystąpienia...
12 800 lat temu, w fazie klimatycznej określanej jako młodszy dryas, mogło dojść do eksplozji komety w ziemskiej...
Homo sapiens oraz neandertalczycy są niemal identyczni na poziomie genetycznym. Istnieją jednak różnice, które z...
W RPA opracowano nową metodę walki z kłusownictwem. W rogi nosorożców wstrzyknięto radioaktywne izotopy, które m...
Do języka potocznego przeszło nieco romantyczne powiedzenie o tym, by może jednak rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady.
Wkrótce odbędzie się Future Frombork Festival, interdyscyplinarna impreza, która łączy świat nauki i sztuki. W p...
Kiedyś dotacje, teraz raczej kredyty na preferencyjnych warunkach. Podejście Brukseli do finansowania rozwoju przedsiębiorstw z branży rolno-spożywczej ewoluuje, ale niezmienne jest to, że wciąż firmy mogą liczyć na wsparcie. Co więcej, już nie tylko ze środków unijnych, ale także krajowych.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas