Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 25.08.2018 15:25 Publikacja: 24.08.2018 21:32
Foto: shutterstock
Orzech włoski to drzewo liściaste, naturalnie występujące w wielu rejonach świata – od Bałkanów, przez południowo zachodnią i środkowo wschodnią Azję, Himalaje aż po południowo zachodnie Chiny. W Polsce jest rośliną uprawną o skłonności do bycia gatunkiem inwazyjnym. Jednak to, co nas do tego drzewa przyciąga najbardziej, to jego owoce, a zwłaszcza smakowite jądro zamknięte w twardej skorupie. Zawierają one znaczne ilości witamin, szczególnie dużo witaminy E, B3, B5 i B6. Ponadto bogate są w lipidy – ponad 50%, około 11% protein i 5% węglowodanów, oraz znaczne ilości soli mineralnych w tym potasu, fosforu i magnezu. Ta pyszna przekąska jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, zmniejsza ryzyko nowotworów okrężnicy, obniża poziom cholesterolu, a nawet wpływa na nasze mózgi.
Alkohol i nikotyna to najczęściej używane substancje psychoaktywne w Polsce. Rozpowszechnienie ich używania powo...
Superbakterie to szczepy, które uodporniły się na działanie wielu różnych antybiotyków. Gnieżdżą się one w głębi...
Od przyszłego roku duże, publiczne spółki będą musiały zwiększyć reprezentację kobiet w radach nadzorczych lub z...
Kojarzymy je z eleganckimi doniczkami i pewnymi trudnościami w utrzymaniu. Tymczasem w naturalnym środowisku te...
Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany – pisał Lem w „Bajkach robotów”. Dziś nie dziwi napędzanie ro...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas