Poprawia również wytrzymałość fizyczną, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, redukuje wchłanianie kalorii przez organizm i tym samym spowalnia proces starzenia się komórek. Opis właściwości nowej substancji zamieszcza czasopismo „Cell Metabolism”. Powstała ona w laboratorium Sirtis należącym do GlaxoSmithKline.
Pozytywne skutki działania tej substancji (w przypadku przekarmiania) są rezultatem aktywacji enzymu SIRT1 regulującego podstawowe funkcje komórki. W działaniu przypomina on resweratrol znajdujący się w czerwonym winie. Zespołem badawczym Ecole Polytechnique Federal z Lozanny w Szwajcarii kierował prof. Johan Auwerx.
Ponieważ dieta i ćwiczenia fizyczne z reguły nie wystarczają do pozbycia się otyłości i związanych z nią zaburzeń przemiany materii, potrzebne jest wspomaganie farmakologiczne.
Naukowcy przeprowadzili eksperymenty na myszach. Podawali preparat zawierający SIRT1 zwierzętom utrzymywanym na bardzo tłustej diecie przez ponad 15 tygodni. Myszy otrzymujące duże dawki preparatu zawierającego SIRT1 nie stały się z tego powodu otyłe. W ich organizmach poziom trójglicerydów, cholesterolu, glukozy oraz insuliny we krwi nawet się wyraźnie obniżył.
Co więcej, poddane tej terapii myszy były w stanie przebiegać dystans dwukrotnie dłuższy niż współtowarzyszki nieotrzymujące tego preparatu, ale poddane takiemu samemu testowi wytrzymałości. – Wyniki badań jednoznacznie wskazują, że syntetyczne aktywatory SIRT1 mogą prowadzić do takich samych pozytywnych konsekwencji jak resweratrol podawany w dużych dawkach – wyjaśnia prof. Johan Auwerx.