Syntetyczny enzym działa jak naturalne wino

Lek pomagający zwalczać otyłość, hamujący łaknienie, okazał się pomocny w walce z cukrzycą: poprawia tolerancję na glukozę i wchłanianie insuliny

Publikacja: 05.11.2008 00:24

Poprawia również wytrzymałość fizyczną, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, redukuje wchłanianie kalorii przez organizm i tym samym spowalnia proces starzenia się komórek. Opis właściwości nowej substancji zamieszcza czasopismo „Cell Metabolism”. Powstała ona w laboratorium Sirtis należącym do GlaxoSmithKline.

Pozytywne skutki działania tej substancji (w przypadku przekarmiania) są rezultatem aktywacji enzymu SIRT1 regulującego podstawowe funkcje komórki. W działaniu przypomina on resweratrol znajdujący się w czerwonym winie. Zespołem badawczym Ecole Polytechnique Federal z Lozanny w Szwajcarii kierował prof. Johan Auwerx.

Ponieważ dieta i ćwiczenia fizyczne z reguły nie wystarczają do pozbycia się otyłości i związanych z nią zaburzeń przemiany materii, potrzebne jest wspomaganie farmakologiczne.

Naukowcy przeprowadzili eksperymenty na myszach. Podawali preparat zawierający SIRT1 zwierzętom utrzymywanym na bardzo tłustej diecie przez ponad 15 tygodni. Myszy otrzymujące duże dawki preparatu zawierającego SIRT1 nie stały się z tego powodu otyłe. W ich organizmach poziom trójglicerydów, cholesterolu, glukozy oraz insuliny we krwi nawet się wyraźnie obniżył.

Co więcej, poddane tej terapii myszy były w stanie przebiegać dystans dwukrotnie dłuższy niż współtowarzyszki nieotrzymujące tego preparatu, ale poddane takiemu samemu testowi wytrzymałości. – Wyniki badań jednoznacznie wskazują, że syntetyczne aktywatory SIRT1 mogą prowadzić do takich samych pozytywnych konsekwencji jak resweratrol podawany w dużych dawkach – wyjaśnia prof. Johan Auwerx.

[ramka]Więcej wiadomości na ten temat: [link=http://www.epfl.ch]www.epfl.ch[/link][/ramka]

Poprawia również wytrzymałość fizyczną, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, redukuje wchłanianie kalorii przez organizm i tym samym spowalnia proces starzenia się komórek. Opis właściwości nowej substancji zamieszcza czasopismo „Cell Metabolism”. Powstała ona w laboratorium Sirtis należącym do GlaxoSmithKline.

Pozytywne skutki działania tej substancji (w przypadku przekarmiania) są rezultatem aktywacji enzymu SIRT1 regulującego podstawowe funkcje komórki. W działaniu przypomina on resweratrol znajdujący się w czerwonym winie. Zespołem badawczym Ecole Polytechnique Federal z Lozanny w Szwajcarii kierował prof. Johan Auwerx.

Materiał Partnera
Czy jest pan/pani za…? Oto, jak sposób zadawania pytań wpływa na odpowiedzi
Materiał Partnera
Wzór na sprawiedliwość. Jak matematyka może usprawnić budżet obywatelski?
Nauka
Naukowcy zaobserwowali „piractwo lodowe” na Antarktydzie. Zachodzi szybciej, niż sądzono
Nauka
Przełomowe odkrycie naukowców dotyczące szpaków. Podważa wcześniejsze twierdzenia
Materiał Promocyjny
Budujemy cyfrową tarczę bezpieczeństwa surowcowego