DNA prawdę powie o krowie

Rozszyfrowano genom krowy. Dzięki temu nasze steki dorównają argentyńskim

Publikacja: 24.04.2009 03:04

Jak sprawić, by krowa dała jeszcze więcej mleka? Genetyka może wspomóc sztukę dojenia

Jak sprawić, by krowa dała jeszcze więcej mleka? Genetyka może wspomóc sztukę dojenia

Foto: Gazeta Lubuska/Fotorzepa, Bartłomiej Kudowicz Bartłomiej Kudowicz

Nad tym projektem pracowało ponad 300 naukowców z 25 krajów. Efekt to pełna sekwencja genomu pierwszego zwierzęcia gospodarskiego w historii. Badaczom udało się zidentyfikować 22 tysiące genów krowy. O finale trwających przez sześć lat badań informuje dzisiejszy numer „Science”.

Na świecie żyje około miliarda świń i podobna liczba owiec, ale rekordzistą pod tym względem jest bydło, którego hodujemy aż 1,3 miliarda sztuk. Pijemy krowie mleko, jadamy sery i wołowinę. Gros białka i tłuszczów zwierzęcych w naszej diecie zawdzięczamy tym zwierzętom.

Z drugiej strony za ich sprawą ludzkość od tysięcy lat cierpi z powodu chorób zakaźnych, które zdołały pokonać barierę dzielącą nasze gatunki. Takimi niechcianymi darami są m.in. gruźlica, trąd czy gąbczaste zwyrodnienie mózgu (choroba Creutzfeldta-Jakoba). Nie ulega więc wątpliwości, jak ważne jest gruntowne poznanie genetycznych tajników krowy.

– Mój zespół pracował m.in. nad opisem genów związanych z odpornością, które u ssaków należą do najbardziej różnorodnych – mówi biorąca udział w badaniach dr Liz Glass ze szkockiego Roslin Institute, który zasłynął sklonowaniem owcy Dolly. – Zrozumienie działania tych genów zaowocuje możliwością selekcji bydła pod kątem zdolności zwalczania chorób zakaźnych.

– Zdobyte przez nas dane genetyczne mogą posłużyć wyłuskaniu zdrowych populacji bydła, które mogą stawić czoła zmianom klimatu i pojawiającym się chorobom – dodaje dr Shirley Ellis z brytyjskiego Institute for Animal Health.

Badacze są zgodni co do tego, że poznanie tajników DNA krowy może pomóc w takim doborze genetycznym bydła, który pozwoliłby na uzyskanie jak najlepszej jakości mięsa. Ta wiadomość na pewno ucieszy smakoszy steków, które dzięki temu wartością odżywczą i smakiem być może zdołają się zbliżyć do niedoścignionej wołowiny argentyńskiej. Pod lupę zostały też wzięte geny odpowiedzialne u krów za laktację, co być może zaowocuje większą produkcją mleka.

Naukowcy zsekwencjonowali DNA krowy z gatunku Bos taurus. Aż 80 proc. poznanej sekwencji jest zbieżne z naszym genomem. To znacznie więcej niż w przypadku myszy czy szczurów, standardowo wykorzystywanych jako zwierzęta laboratoryjne. To akurat zła wiadomość dla krów, bo badacze już zaczynają przebąkiwać, że są one znacznie lepszym niż gryzonie materiałem do eksperymentów.

Nad tym projektem pracowało ponad 300 naukowców z 25 krajów. Efekt to pełna sekwencja genomu pierwszego zwierzęcia gospodarskiego w historii. Badaczom udało się zidentyfikować 22 tysiące genów krowy. O finale trwających przez sześć lat badań informuje dzisiejszy numer „Science”.

Na świecie żyje około miliarda świń i podobna liczba owiec, ale rekordzistą pod tym względem jest bydło, którego hodujemy aż 1,3 miliarda sztuk. Pijemy krowie mleko, jadamy sery i wołowinę. Gros białka i tłuszczów zwierzęcych w naszej diecie zawdzięczamy tym zwierzętom.

Nauka
Orki kontra „największa ryba świata”. Naukowcy ujawniają zabójczą taktykę polowania
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Nauka
Radar NASA wychwycił „opuszczone miasto” na Grenlandii. Jego istnienie zagraża środowisku
Nauka
Jak picie kawy wpływa na jelita? Nowe wyniki badań
Nauka
Północny biegun magnetyczny zmierza w kierunku Rosji. Wpływa na nawigację
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Nauka
Przełomowe ustalenia badaczy. Odkryto życie w najbardziej „niegościnnym” miejscu na Ziemi