Reklama

Czekolada z lodem i solą

Przepisy na czekoladę sprzed 350 lat odnalazła brytyjska badaczka.

Aktualizacja: 09.09.2013 18:09 Publikacja: 09.09.2013 18:03

Czekolada z lodem i solą

Foto: Fotorzepa, Radek Pasterski RP Radek Pasterski

Przepisy zachowały się w dzienniku prowadzonym przez Edwarda Montagu, pierwszego hrabiego Sandwich. Odnalazła je dr Kate Loveman z Uniwersytetu w Leicester. Hrabia zanotował je w 1668 roku.

Edward Montagu najwidoczniej przekazał swoje kulinarne upodobania swojemu potomkowi, słynnemu Johnowi Montagu, także hrabiemu Sandwich, który zasłynął, jako pierwszy lord Admiralicji, nieudolnym dowodzeniem marynarką oraz wynalezieniem kanapek — sandwiczy.

Historia czekolady w Europie rozpoczęła się w 1528 roku, gdy hiszpański konkwistador Hernan Cortes przywiózł z Ameryki pomidory, białą fasolę, ziemniaki, kukurydzę, tytoń i ziarna kakao. Początkowo czekolada była towarem elitarnym, spożywała ją arystokracja. Z Hiszpanii trafiła najpierw do podbitych przez nią Niderlandów. Do Anglii dotarła w 1640 roku. Przypisywano jej wtedy korzystny wpływ na zdrowie, a nawet była uważana za afrodyzjak. Nie brakowało jednak lekarzy przestrzegających przed jej spożywaniem — miała osłabiać żołądek, serce, płuca, powodować bezsenność, nadmierne pocenie się, a nawet krwotoki.

Hrabia Sandwich nie zaliczał się do przeciwników czekolady. Szczególnie zalecał picie jej na raty, w dwóch turach — najpierw gorącą a po upływie kwadransa zimną. Opracował także własny przepis na czekoladę: z lodem i solą.

Czekolada stała się powszechniej dostępna dopiero w XIX wieku. Obecnie rocznie na świecie spożywa się około 3 milionów ton tego przysmaku.

Reklama
Reklama

Bardzo ciekawego odkrycia dotyczącego czekolady dokonali amerykańscy badacze z Uniwersytetu Pensylwanii w Filadelfii. Odkryli najstarsze ślady spożywania czekolady w Ameryce Północnej, pochodzące sprzed 1200 lat. Dotychczas sądzono, że w tym okresie czekoladę i jej podstawowy składnik — kakao — spożywali wyłącznie mieszkańcy Ameryki Środkowej (krąg kultury Majów). Naukowcy z Filadelfii zbadali przy pomocy spektrometru masowego osad organiczny zachowany na ściankach glinianych naczyń z VIII wieku, odkopanych jeszcze w latach 30. ubiegłego stulecia w stanie Utah. Okazało się, że osad zawiera teobrominę występującą w ziarnach kakao.

W Ameryce Środkowej, kakao i czekoladę spożywali wyłącznie członkowie elity społecznej, podczas uroczystości i obrzędów religijnych. Tymczasem mała, lokalna, prymitywna społeczność Indian żyjących z łowiectwa, na terenach dzisiejszego stanu Utah, jeszcze nie rozwarstwiona, nie posiadająca elity, arystokracji — także spożywała ziarna kakao. A to oznacza, ze w jej obrębie kakao było dostępne dla wszystkich.

Badacze przypuszczają, że w Utah czekolada była spożywana bardzo racjonalnie — ze względu na jej właściwości odżywcze, na przykład podczas polowań wymagających dalekich wędrówek i dużego wysiłku fizycznego.

Najstarszych śladów spożywania kakao dostarczyły wykopaliska w osadach plemienia Mokoy na terenie Meksyku. Ludzie ci pijali czekoladowy napój już 1900 lat przed naszą erą.

Przepisy zachowały się w dzienniku prowadzonym przez Edwarda Montagu, pierwszego hrabiego Sandwich. Odnalazła je dr Kate Loveman z Uniwersytetu w Leicester. Hrabia zanotował je w 1668 roku.

Edward Montagu najwidoczniej przekazał swoje kulinarne upodobania swojemu potomkowi, słynnemu Johnowi Montagu, także hrabiemu Sandwich, który zasłynął, jako pierwszy lord Admiralicji, nieudolnym dowodzeniem marynarką oraz wynalezieniem kanapek — sandwiczy.

Pozostało jeszcze 87% artykułu
Reklama
Nauka
Jak bardzo prawdopodobna jest śmierć na skutek uderzenia asteroidy w Ziemię? Nowe badanie
Nauka
Co tak naprawdę wydarzyło się niemal 13 tys. lat temu? Naukowcy zbadali kontrowersyjną teorię
Nauka
Dlaczego homo sapiens przetrwał, a neandertalczycy nie? Wyniki nowych badań
Nauka
Nowa metoda walki z kłusownictwem. Nosorożcom wstrzyknięto radioaktywne izotopy
Patronat Rzeczpospolitej
Future Frombork Festival. Kosmiczne wizje naukowców i artystów
Reklama
Reklama