Przebojowe fioletowe pomidory

Nową odmianę, zawierającą dużą ilość korzystnych dla zdrowia antyutleniaczy, wyhodowano w Wielkiej Brytanii.

Publikacja: 28.01.2014 06:30

Dokonał tego zespół prof. Cathie Martin z John Innes Centre w Norwich. Jednak w związku z ograniczeniami obowiązującymi w Unii Europejskiej ich produkcja została ulokowana w Kanadzie.

Pierwsza partia 1200 litrów fioletowego soku jest już gotowa. Duża jej część trafi do laboratoriów, zostaną zbadane jego potencjał leczniczy oraz walory odżywcze.

Fioletowych pomidorów oraz soku z nich można używać jako składnika pokarmowego tak samo jak pomidorów czerwonych. Zawarte w nich antocyjany, nadające im niecodzienną barwę, zawarte są także w dużych ilościach w aronii, czarnej porzeczce, czarnej jagodzie, wiśni, czerwonej kapuście i żurawinie.

– Ani czarnych jagód, ani żurawin nie jada się dużo, natomiast pomidorów bez porównania więcej – wyjaśnia prof. Cathie Martin.

Badania przeprowadzone na myszach wykazały, że fioletowe pomidory pomagają  zwalczać raka. Myszy, którym wszczepiono komórki nowotworowe, karmione z dodatkiem ekstraktu z czerwonych pomidorów, żyły średnio 142 dni, karmione z dodatkiem ekstraktu z fioletowych pomidorów – 182 dni.

Fioletowe pomidory zawierające antocyjany są dwukrotnie dłużej przydatne do spożycia. Antocyjany zawarte w fioletowych pomidorach spowalniają proces dojrzewania, dlatego psują się one później od czerwonych. Są również mniej podatne na choroby.

– Spodziewamy się, że nowa odmiana, ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów, okaże się szczególnie dobra dla ochrony przed chorobami, na rozwój których wpływają wolne rodniki, czyli sercowo-naczyniowych, otyłości i cukrzycy – powiedziała prof. Cathie Martin.

Nauka
Obraz, notatki na marginesach. Co staropolskie książki mówią o ich czytelnikach?
Nauka
Etiopskie kazania. Nieznane karty z historii zakodowane w starożytnym języku
Nauka
Niezwykły fenomen „mlecznego morza”. Naukowcy bliżej rozwiązania zagadki
Nauka
„Wpływ psów na środowisko jest bardziej zdradliwy niż się uważa”. Nowe wyniki badań
Nauka
Zanika umiejętność pisania. Logika i gramatyka zaczynają przerastać młode pokolenie