Grignolino del Monferrato Casalese DOC Gaudio

Winiarz potrafi. I to, jak obliczają naukowcy, od ponad 7 tysięcy lat!

Aktualizacja: 23.04.2015 21:09 Publikacja: 23.04.2015 19:52

Pewien francuski mnich, nie mogąc poradzić sobie z bąbelkami powstającymi znienacka w zabutelkowanym winie, postanowił je obłaskawić i w ten sposób otrzymaliśmy szampana. Inny winiarz nie poddał się, gdy sygnał rozpoczęcia zbiorów przyszedł od władcy zbyt późno i winogrona zdążyła już zaatakować szlachetna pleśń. Zebrał plon i wyprodukował z niego wino. W ten sposób powstało Auslese. Kolejny miłośnik trunku, zachęcony tym pomysłem, poszedł o krok dalej i potrzymał winogrona na krzakach aż do pierwszych mrozów. W ten sposób narodziło się Eiswein. Zresztą moje ulubione wino, amarone, też jest owocem potrzeby poradzenia sobie z niecodziennym przypadkiem zapominalstwa. Zapodziana beczka słodkiego recioto przefermentowała bowiem, dając wino wytrawne, gęste i gorzkawe, które jest dziś chlubą Valpolicelli.

Tylko 9 zł z Płatnościami powtarzalnymi

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Materiał Partnera
Oszukują i rozdają nagrody. Tego (na pewno!) nie wiesz o storczykach
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Materiał Partnera
Motory molekularne. Tak naukowcy uczą nanocząsteczki kręcić się na zawołanie
Nauka
Połączenie tych dwóch leków wydłużyło życie myszy o około 30 proc. Czy pomoże ludziom?
Nauka
Naukowcy ostrzegają przed tym, co dzieje się w oceanach. „Prawdziwy powód do niepokoju”
Nauka
Rak i ryba. Czy mogą nam pomóc usunąć mikroplastik ze środowiska?