Reklama
Rozwiń
Reklama

Rak nie lubi miodu

Produkty pszczele - propolis, miód, mleczko pszczele, pierzga - wspomagają leczenie glejaków mózgu. Do takiego wniosku doszli naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, zespołem kieruje prof. Maria Borawska.

Aktualizacja: 01.06.2015 09:07 Publikacja: 30.05.2015 08:00

Rak nie lubi miodu

Foto: 123RF

Badania trwały trzy lata. Naukowcy podjęli je aby odpowiedzieć na pytanie, czy pacjenci z chorobami nowotworowymi, poddawani chemioterapii, sięgając po naturalne produkty pszczele pomagają sobie, czy wręcz przeciwnie.

- Okazało się, że propolis i pierzga doskonale potrafią hamować wzrost komórek glejaka mózgu. Nie tylko nie szkodzą chorym, ale pomagają im pogłębiając efekt leczenia. Co więcej, w wielu przypadkach działają lepiej na linie komórkowe glejaka niż leki. Miody, które najbardziej pomagają w leczeniu glejaków, pochodzą z pyłków topoli, brzóz brodawkowatych i osik. - wyjaśnia prof. Maria Borawska.

Dodatkowe -10% na BLACK WEEK

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Week - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL — rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Materiał Partnera
Ekrany i okna przyszłości. Naukowcy z UW badają ferroelektryczne nematyki
Materiał Promocyjny
Kiedy obawy rosną, liczy się realne wsparcie
Nauka
Etiopia. Pierwsza erupcja wulkanu od 12 tysięcy lat
Materiał Partnera
Spirala milczenia. Dlaczego boimy się mówić, co naprawdę myślimy?
Nauka
W Chinach odkryto ciekawą strukturę. To największy tego typu obiekt na Ziemi
Materiał Promocyjny
Cyberprzestępcy zwiększają skalę ataków na urządzenia końcowe – komputery i smartfony
Nauka
Sztuczna inteligencja pomogła znaleźć ślady życia w skałach sprzed 3,3 miliarda lat
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama