Rak nie lubi miodu

Produkty pszczele - propolis, miód, mleczko pszczele, pierzga - wspomagają leczenie glejaków mózgu. Do takiego wniosku doszli naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, zespołem kieruje prof. Maria Borawska.

Aktualizacja: 01.06.2015 09:07 Publikacja: 30.05.2015 08:00

Rak nie lubi miodu

Foto: 123RF

Badania trwały trzy lata. Naukowcy podjęli je aby odpowiedzieć na pytanie, czy pacjenci z chorobami nowotworowymi, poddawani chemioterapii, sięgając po naturalne produkty pszczele pomagają sobie, czy wręcz przeciwnie.

- Okazało się, że propolis i pierzga doskonale potrafią hamować wzrost komórek glejaka mózgu. Nie tylko nie szkodzą chorym, ale pomagają im pogłębiając efekt leczenia. Co więcej, w wielu przypadkach działają lepiej na linie komórkowe glejaka niż leki. Miody, które najbardziej pomagają w leczeniu glejaków, pochodzą z pyłków topoli, brzóz brodawkowatych i osik. - wyjaśnia prof. Maria Borawska.

Odbierz 20 zł zniżki - wybierz Płatności Powtarzalne

Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne. Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu
Nauka
Dlaczego koty są rude? Naukowcy w końcu rozwiązali zagadkę DNA
Materiał Partnera
Czy jest pan/pani za…? Oto, jak sposób zadawania pytań wpływa na odpowiedzi
Materiał Partnera
Wzór na sprawiedliwość. Jak matematyka może usprawnić budżet obywatelski?
Nauka
Naukowcy zaobserwowali „piractwo lodowe” na Antarktydzie. Zachodzi szybciej, niż sądzono
Nauka
Przełomowe odkrycie naukowców dotyczące szpaków. Podważa wcześniejsze twierdzenia