Badania trwały trzy lata. Naukowcy podjęli je aby odpowiedzieć na pytanie, czy pacjenci z chorobami nowotworowymi, poddawani chemioterapii, sięgając po naturalne produkty pszczele pomagają sobie, czy wręcz przeciwnie.
- Okazało się, że propolis i pierzga doskonale potrafią hamować wzrost komórek glejaka mózgu. Nie tylko nie szkodzą chorym, ale pomagają im pogłębiając efekt leczenia. Co więcej, w wielu przypadkach działają lepiej na linie komórkowe glejaka niż leki. Miody, które najbardziej pomagają w leczeniu glejaków, pochodzą z pyłków topoli, brzóz brodawkowatych i osik. - wyjaśnia prof. Maria Borawska.
Jednak chorzy powinni sięgać wyłącznie po produkty nie zanieczyszczone substancjami toksycznymi, zwłaszcza kadmem, bowiem toksyny sprawiają, że korzystne działanie produktów pszczelich zaczyna się odwracać.
Chorzy na glejaki powinni także stosować nalewkę z propolisu, zalanego 20-procentowym alkoholem; małą łyżeczkę takiej nalewki należy wymieszać z łyżeczką miodu dwa, trzy razy dziennie.
Wyniki badań prozdrowotnych właściwości produktów pszczelich prof. Maria Borawska przedstawiła podczas międzynarodowej konferencji naukowej w Ostródzie. Badania prowadzone przez jej zespół były finansowane ze środków Narodowego Centrum Nauki.