Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 05.12.2017 16:40 Publikacja: 05.12.2017 16:29
Foto: AdobeStock
Szampan jest podziwiany za huk powstający przy wystrzeliwaniu korka, ale okazuje się, że akustyka pęcherzyków dwutlenku węgla może być kluczowa przy ocenianiu jakości i ceny wina. Kyle S. Spratt, Kevin M. Lee i Preston S. Wilson z Laboratorium Badań Stosowanych na University of Texas w Austin przedstawili swoje badania pomiarów akustycznych bąbelków szampana na spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Akustycznego.
– Celem projektu jest zbadanie dźwięków wytwarzanych przez bąbelki szampana i sprawdzenie, co możemy wywnioskować na temat pęcherzyków z dźwięków, które wytwarzają – mówi Spratt. – Pęcherzyki są bardzo rezonujące, w zasadzie dzwonią jak dzwonki, a częstotliwość tego dzwonienia zależy częściowo od wielkości bąbelków.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Neandertalczycy już około 125 tys. lat temu praktykowali wyszukany sposób przetwarzania żywności poprzez wytapia...
Region Afar w Etiopii to obszar, w którym zbiegają się aż trzy płyty tektoniczne. Takie miejsca są niezwykle cie...
Alkohol i nikotyna to najczęściej używane substancje psychoaktywne w Polsce. Rozpowszechnienie ich używania powo...
Superbakterie to szczepy, które uodporniły się na działanie wielu różnych antybiotyków. Gnieżdżą się one w głębi...
Od przyszłego roku duże, publiczne spółki będą musiały zwiększyć reprezentację kobiet w radach nadzorczych lub z...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas