Reklama

Neapol widziany od kulis: nie tylko Ferrante, Saviano i Maradona

W podcaście „Rzecz o książkach” rozmawiamy o książce „Neapol słodki jak sól”. To bestseler Piotra Kępińskiego przedstawiający miasto, po którego zobaczeniu można już spokojnie umrzeć – tak, że chce się żyć, by Neapol poznać jeszcze lepiej.

Publikacja: 25.07.2025 19:00

Piotra Kępińskiego znamy m.in. z „Plusa Minusa”, sobotniego dodatku do „Rzeczpospolitej”, również jako autora książek o Włoszech – „Szczury z via Veneto”. W Neapolu był po raz pierwszy jako nastolatek i pamięta słynną Lodziarnię Pod Małpą, która niestety nie przetrwała do dziś, ale smak lodów emanuje z kart książki. Tak jak słodycz dojrzałych pomarańczy i słoneczność limoncello.

Reklama
Reklama

„Neapol słodki jak sól” Piotra Kępińskiego

– Zasadzając się na książkę o Neapolu, ma się za plecami niejedną bibliotekę, ale tysiące bibliotek, tysiące opisów, wspomnień historycznych, literackich - mówi Piotr Kępiński. – Naprawdę mamy do czynienia nie tylko z nadmiarem publikacji, które zostały poświęcone Neapolowi, ale też z ich jakością. Myślę, że w przypadku tej książki chciałem zastosować – i mam nadzieję, że udało mi się to zrealizować, metodę naprawdę prostą: dla mnie najważniejsi byli ludzie i zdarzenia zwyczajne, życiowe. Ludzie zawsze są najważniejsi. I te zwyczajne historie, które nam się przydarzają. Nie jestem bowiem reporterem klasycznym, który jedzie do miasta i zadaje sobie temat i ten temat realizuje, bo muszę go zrealizować. W moim przypadku nie muszę nic realizować. Jak mi coś wyjdzie, to wyjdzie. Jak mi wpadnie wydarzenie w oko – to jest fajnie. Jak nie wpadnie, to czekam na następne.

Maradona, Ferrante, Saviano

Reklama
Reklama

W podobny sposób Piotr Kępiński dotyka wielkich tematów Neapolu – św. Januarego, Maradony, Ferrante, Saviano, „Najlepszej przyjaciółki” i „Gomorry” – spotykając na ulicy rozmówców, którzy wprowadzają go w kulisy miejsc i dzieł poprzez własne przygody i własnych znajomych. To fryzjer, którego syn gra w „Gomorra”, to Marta Herling Grudzińska, córka Gustawa, opowiadająca o wielkim pisarzu na emigracji w Neapolu i pokazująca jego dom.

Nie brakuje odniesień do „Skóry” Malapartego, ale co najważniejsze, Piotr Kępiński opowiada nam mity i legendy, o których nie słyszeliśmy, a bez których trudno zrozumieć mentalność i wrażliwość mieszkańców Neapolu.

Zapraszam do wysłuchania całej rozmowy oraz innych podcastów o literaturze.

Cykl powstał we współpracy z internetową księgarnią Nexto, dystrybutorem e-booków, audiobooków i prasy.

Piotra Kępińskiego znamy m.in. z „Plusa Minusa”, sobotniego dodatku do „Rzeczpospolitej”, również jako autora książek o Włoszech – „Szczury z via Veneto”. W Neapolu był po raz pierwszy jako nastolatek i pamięta słynną Lodziarnię Pod Małpą, która niestety nie przetrwała do dziś, ale smak lodów emanuje z kart książki. Tak jak słodycz dojrzałych pomarańczy i słoneczność limoncello.

„Neapol słodki jak sól” Piotra Kępińskiego

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Reklama
Literatura
Wybitna poetka Urszula Kozioł nie żyje. Napisała: „przemija życie jak noc: w okamgnieniu.”
Literatura
Dług za buty do koszykówki. O latach 90. i transformacji bez nostalgii
Literatura
Marcel Moss o swoich pisarskich tajemnicach. Prawie wszystkich...
Literatura
„Bałtyk", czyli kogo „obsmarował" w „Czarodziejskiej Górze" Tomasz Mann
Literatura
„Bałtyk” Tora Eysteina Øveråsa: tajemnice twórców bałtyckiego kręgu
Reklama
Reklama