Reklama

Woody Allen na zupie z karczochów

Guy Savoy pierwszą gwiazdkę w przewodniku Michelin dostał w 1981 r., kolejną w 1985 r. Na trzy musiał czekać do 2002 r. i dostaje je do dzisiaj

Aktualizacja: 06.03.2009 01:04 Publikacja: 06.03.2009 01:02

Przy wyróżnianiu gwiazdkami Michelina liczą się nie tylko zawartość talerza, smak potraw, zaskakujące zestawienia produktów, ale także sposób podania oraz wszystko, co dzieje się wokół, łącznie z perfekcyjną, dyskretną obsługą.

Dlatego Guy Savoy do aranżacji wnętrza swojej restauracji w Paryżu zaangażował jednego z najbardziej znanych francuskich architektów – Jean-Michela Wilmotte’a. Powstało proste, ale luksusowe wnętrze w stonowanych kolorach brązu i beżu. Główny akcent postawiono na dzieła sztuki współczesnej.

Gospodarz osobiście wybrał abstrakcyjne obrazy Georgesa Autarda i Pierre’a Alechinsky’ego. Całości koncepcji, w której widać dbałość o najmniejsze detale, dopełniają ręcznie malowane talerze. U Guy Savoya gotowanie jest rodzinnym interesem, ale dopiero jemu udało się osiągnąć kunszt na najwyższym światowym poziomie. Jego babcia była doskonałą kucharką, która razem z matką prowadziła niewielką restauracyjkę. Ojciec jako ogrodnik zajmował się dostarczaniem im niezbędnych produktów.

Savoy w wieku 12 lat zaczął pomagać matce w kuchni, a jako 15-latek pracował już jako pomocnik cukiernika. Desery do dzisiaj pozostają jego atutem. Szybko jednak odkrył w sobie prawdziwe powołanie. Dania serwowane przez Guy Savoya zaskakują świeżością nie tylko produktów, ale przede wszystkim pomysłów i zdumiewających zestawień.

Kunszt kucharski połączony z wyrafinowanym smakiem widać w sztandarowym daniu Savoya – zupie z karczochów z truflami. Pomimo zmienianego wraz z porami roku menu jest ona jego niezmiennym punktem. Cieszy się niesłabnącym powodzeniem mimo ceny – 82 euro. Menu składające się z dziesięciu dań kosztuje 275 lub 345 euro.

Reklama
Reklama

Obok biznesmenów, którzy mają biura w okolicach Łuku Triumfalnego i lubią przychodzić do Guya na lunche, można tu spotkać gwiazdy kina. Często wpadają aktorzy Christian Clavier, znany z filmów o Asteriksie, czy Jean Reno, którzy należą do grona przyjaciół gospodarza. Piłkarz David Beckham wyprawił tutaj 33. urodziny żony Victorii. Al Gore, były kandydat na prezydenta USA, świętował uroczyście swoją sześćdziesiątkę. Natomiast Woody Allen pojawia się tu co najmniej cztery razy w roku, próbując potraw z każdego nowego, zmienianego sezonowo menu.

Przy wyróżnianiu gwiazdkami Michelina liczą się nie tylko zawartość talerza, smak potraw, zaskakujące zestawienia produktów, ale także sposób podania oraz wszystko, co dzieje się wokół, łącznie z perfekcyjną, dyskretną obsługą.

Dlatego Guy Savoy do aranżacji wnętrza swojej restauracji w Paryżu zaangażował jednego z najbardziej znanych francuskich architektów – Jean-Michela Wilmotte’a. Powstało proste, ale luksusowe wnętrze w stonowanych kolorach brązu i beżu. Główny akcent postawiono na dzieła sztuki współczesnej.

Reklama
Kultura
Po publikacji „Rzeczpospolitej” znalazły się pieniądze na wydanie listów Chopina
Kultura
Artyści w misji kosmicznej śladem Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego
Kultura
Jan Ołdakowski: Polacy byli w powstaniu razem
Kultura
Jesienne Targi Książki w Warszawie odwołane. Organizator podał powód
Kultura
Bill Viola w Toruniu: wystawa, która porusza duszę
Materiał Promocyjny
Nie tylko okna. VELUX Polska inwestuje w ludzi, wspólnotę i przyszłość
Reklama
Reklama