Na ucztę do puszczy

Wielka Księga Tradycji Kulinarnych Puszczy Knyszyńskiej" autorstwa Józefa Maroszka i Jana Leończuka to pierwszy tom serii wydawniczej „Wielkich Ksiąg" obszaru Lokalnej Grupy Działania – Puszcza Knyszyńska. Serii wydawniczej, która odkrywa wielkie bogactwo historii i kultury tego terenu.

Publikacja: 28.06.2011 12:47

fot. LGD puszcza knyszyńska

fot. LGD puszcza knyszyńska

Foto: Archiwum

Red

 

„Wielka Księga Tradycji Kulinarnych Puszczy Knyszyńskiej" wpisuje się doskonale w nurt, który gastronomię wynosi na wyżyny sztuki. Tradycja kulinarna regionu, opisana piórem prof. Józefa Maroszka, została wpleciona w tak szeroki kontekst, że otrzymaliśmy wspaniały wachlarz wzorców kulturowych obszaru, znacznie wykraczających poza tytułowe kulinaria i poza tytułową Puszczę Knyszyńską.

Poetyckie formy autorstwa Jana Leończuka prawie namacalnie przenoszą nas w świat żniwiarzy ustawiających w dziesiątki snopki zbóż, snujących się nad kartofliskami dymów, starych sadów z chylącymi się jabłoniami, wiejskich kuchni przesiąkniętych zapachem pieczonego chleba, strychów z połciami suszonego mięsa i tego wszystkiego, co – wydawałoby się – odeszło już bezpowrotnie.

Wielka liczba cytowanych przez obu autorów fragmentów literatury pięknej i pamiętnikarskiej, inwentarzy, spisów i testamentów czyni „Wielką księgę..." także nieocenionym źródłem historycznym. Natomiast zamieszczone w niej przepisy kulinarne, choć tradycyjne i według dawnych receptur, wcale nie pochodzą z pokrytych kurzem ksiąg, wręcz przeciwnie – są to przepisy wykorzystywane na co dzień przez ich autorki.

 

„Wielka Księga Tradycji Kulinarnych Puszczy Knyszyńskiej" wpisuje się doskonale w nurt, który gastronomię wynosi na wyżyny sztuki. Tradycja kulinarna regionu, opisana piórem prof. Józefa Maroszka, została wpleciona w tak szeroki kontekst, że otrzymaliśmy wspaniały wachlarz wzorców kulturowych obszaru, znacznie wykraczających poza tytułowe kulinaria i poza tytułową Puszczę Knyszyńską.

Poetyckie formy autorstwa Jana Leończuka prawie namacalnie przenoszą nas w świat żniwiarzy ustawiających w dziesiątki snopki zbóż, snujących się nad kartofliskami dymów, starych sadów z chylącymi się jabłoniami, wiejskich kuchni przesiąkniętych zapachem pieczonego chleba, strychów z połciami suszonego mięsa i tego wszystkiego, co – wydawałoby się – odeszło już bezpowrotnie.

Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Kultura
Laury dla laureatek Nobla
Kultura
Nie żyje Stanisław Tym, świat bez niego będzie smutniejszy
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Żegnają Stanisława Tyma. "Najlepszy prezes naszego klubu"