To nie ogórki spowodowały epidemię

Źródło zakażeń na północy Niemiec pozostaje nieznane. Epidemii nie spowodowały importowane warzywa – ustalili eksperci

Publikacja: 01.06.2011 01:38

Udało się wczoraj potwierdzić to, co epidemiolodzy podejrzewali od kilku dni: zachorowań wywołanych bakterią Escherichia coli szczepu o104 nie wywołały, jak podejrzewano na początku epidemii, ogórki. Mikrobiolodzy ustalili, że szczepy bakterii coli znalezione na warzywach nie są tymi, które znaleziono w kale chorych.

– Kobieta, która wróciła z Niemiec i w Polsce zachorowała przez ten szczep, stanowczo twierdziła, że żadnych ogórków nie jadła – mówi Jan Bondar, rzecznik głównego inspektora sanitarnego.

Także służby sanitarne w Czechach podawały, że nie mają zwiększonej liczby zachorowań, mimo że w tym kraju sprzedawane są ogórki z importu. Przypadki zakażeń się zdarzały, ale u osób, które wcześniej podróżowały do Niemiec. Pierwszy przypadek choroby w Hiszpanii odnotowano dopiero wczoraj.

To jednak nie są uspokajające wiadomości: wciąż nie ustalono źródła zakażenia, a ognisko epidemiczne w Niemczech jest bardzo duże.

Bakteria jest też wyjątkowo zjadliwa. Należy do szczepów bakterii coli VTEC – wytwarzają one groźną toksynę, która wywołuje biegunkę często połączoną z krwawieniem. Zdarza się, że dochodzi do ostrej niewydolności nerek: zespołu hemolityczno-mocznicowego.

– Ryzyko zawleczenia bakterii na teren Polski jest duże – ocenia Bondar.

– Jest bardzo niewiele chorób, których nie można przenieść na brudnych rękach – dodaje prof. Andrzej Zieliński, krajowy konsultant ds. epidemiologii. Stąd zalecenia: dokładne mycie rąk i warzyw, obieranie ogórków.

Polacy najczęściej chorują na salmonellę, a sezon zatruć oraz zakażeń właśnie się zaczyna.

– Istnieją zalecenia ekspertów, które są powszechnie lekceważone, na przykład układanie jedzenia w lodówce tak, by surowe mięso pod żadnym pozorem nie miało kontaktu z pozostałą żywnością – przypomina rzecznik głównego inspektora sanitarnego.

Efekt paniki – warzywa coraz tańsze

Polscy producenci otrzymują pierwsze sygnały paniki na rynku. Sklepy i restauracje zamawiają mniej ogórków, sałat i pomidorów, co przekłada się na zmniejszenie sprzedaży. – Restauracje wycofują z kart świeże warzywa. W najbliższych dniach okaże się, czy przerodzi się to w prawdziwą panikę, czy strach minie – mówi Rafał Guza z firmy Handlosad koło Grójca.

Na podwarszawskim rynku hurtowym Bronisze ceny warzyw krajowych spadły. Ogórki tzw. gruntowe kosztują 2,5 – 3,5 zł za kilogram, dłuższe 1 – 1,5 zł, główka sałaty masłowej – ok. 1 zł, a kilogram pomidorów można kupić po 3 zł. Warzywa pochodzą spod osłon, więc nie ma zagrożenia zanieczyszczeniem nawozami, jakie są wylewane na polach. – Przy tak niskich cenach krajowych producentów import się nie opłaca – mówi Małgorzata Skoczewska, rzeczniczka Bronisz.

Rynki hurtowe w Radomiu i Poznaniu potwierdzają, że nie sprzedają importowanych pomidorów, ogórków ani sałat. – Bardzo słabo idzie też sprzedaż naszych ogórków za granicę – dodaje Guza. Z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wynika, że w styczniu i lutym wysłaliśmy za granicę 400 ton ogórków, a przywieźliśmy 260 ton. Upały spowodowały wysyp warzyw i owoców w zachodniej Europie, co przekłada się na mniejszy eksport z Polski.

—mak

 

 

Udało się wczoraj potwierdzić to, co epidemiolodzy podejrzewali od kilku dni: zachorowań wywołanych bakterią Escherichia coli szczepu o104 nie wywołały, jak podejrzewano na początku epidemii, ogórki. Mikrobiolodzy ustalili, że szczepy bakterii coli znalezione na warzywach nie są tymi, które znaleziono w kale chorych.

– Kobieta, która wróciła z Niemiec i w Polsce zachorowała przez ten szczep, stanowczo twierdziła, że żadnych ogórków nie jadła – mówi Jan Bondar, rzecznik głównego inspektora sanitarnego.

Pozostało 84% artykułu
Kraj
Były dyrektor Muzeum Historii Polski nagrodzony
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kraj
Podcast Pałac Prezydencki: "Prezydenta wybierze internet". Rozmowa z szefem sztabu Mentzena
Kraj
Gala Nagrody „Rzeczpospolitej” im. J. Giedroycia w Pałacu Rzeczpospolitej
Kraj
Strategie ochrony rynku w obliczu globalnych wydarzeń – zapraszamy na webinar!
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kraj
Podcast „Pałac Prezydencki”: Co zdefiniuje kampanię prezydencką? Nie tylko bezpieczeństwo