Reklama
Rozwiń

Jak smakuje whisky na orbicie?

Dojrzewająca na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej whisky rzeczywiście smakuje inaczej i ma nieco inny smak chemiczny, niż ziemski trunek. To wyniki eksperymentu producenta Ardbeg.

Aktualizacja: 14.09.2015 13:34 Publikacja: 14.09.2015 13:13

Ardbeg to jeden z najsłynniejszych producentów z wyspy Islay

Ardbeg to jeden z najsłynniejszych producentów z wyspy Islay

Foto: materiały prasowe

Ardbeg to destylarnia sigle malt whisky na słynnej wśród miłośników tego trunku szkockiej wyspie Islay. Wraz z amerykańską firmą specjalizującą się w organizowaniu eksperymentów kosmicznych NanoRacks zaprojektowała testy leżakowania alkoholu. Na orbitę w 2012 roku wysłano próbki whisky w specjalnych pokrytych teflonem rurkach. Wróciły we wrześniu ubiegłego roku.

W opakowaniu znalazły się próbki świeżej produkcji. Zapakowano również kawałki drewna z wewnętrznych ścianek beczek dębowych po amerykańskim burbonie. Gdy whisky (i inne alkohole) leżakują w takich beczkach, zyskują dodatkowe aromaty i smaki. Niekiedy producenci — nawet tu, na Ziemi — zamiast trzymać trunki w drogich beczkach, po prostu dosypują spreparowane trociny. Podobnie zrobili w przypadku kosmicznej whisky Szkoci. Taki sam zestaw został na Islay — dla porównania.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Kosmos
Astronomowie odkryli nowy obiekt spoza Układu Słonecznego. Czy zagraża Ziemi?
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Kosmos
Jakie skutki dla Ziemi przyniesie uderzenie asteroidy w Księżyc? Nowe analizy
Kosmos
Polak w kosmosie. Sławosz Uznański-Wiśniewski na pokładzie stacji kosmicznej
Kosmos
„Symbol zaawansowania Polski”. Sławosz Uznański-Wiśniewski z orbity opowiada o swym locie w kosmos
Kosmos
Drugi Polak w kosmosie. Misja Axiom-4: Kapsuła Dragon ze Sławoszem Uznańskim-Wiśniewskim leci na ISS