Reklama
Rozwiń

Mały krok dla sałaty, wielki dla warzyw

Pierwszy raz astronauci zjedzą warzywa wyhodowane na stacji orbitalnej. Na początek – sałatę rzymską.

Publikacja: 10.08.2015 17:37

Kosmiczna szklarnia programu „Veggie” umożliwia uprawę roślin w warunkach zerowej grawitacji

Kosmiczna szklarnia programu „Veggie” umożliwia uprawę roślin w warunkach zerowej grawitacji

Foto: NASA

Astronauci będą mogli zjeść tylko część sałaty. Połowa liści poleci na Ziemię do zbadania. Amerykańska agencja kosmiczna NASA chce sprawdzić, czy świeże warzywa poprawią samopoczucie i stan zdrowia ludzi na orbicie. I czy uprawiane w warunkach prawie zerowej grawitacji warzywa mają te same składniki odżywcze, co „zwykłe" na Ziemi.

– Sądzimy, że świeże jedzenie, pomidory, jagody i czerwona sałata, jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy – mówi Ray Wheeler, szef programu Advanced Life Support NASA. – Może również przynieść pozytywne zmiany, jeżeli chodzi o samopoczucie oraz odporność na promieniowanie.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Kosmos
Astronomowie odkryli nowy obiekt spoza Układu Słonecznego. Czy zagraża Ziemi?
Kosmos
Jakie skutki dla Ziemi przyniesie uderzenie asteroidy w Księżyc? Nowe analizy
Kosmos
Polak w kosmosie. Sławosz Uznański-Wiśniewski na pokładzie stacji kosmicznej
Kosmos
„Symbol zaawansowania Polski”. Sławosz Uznański-Wiśniewski z orbity opowiada o swym locie w kosmos
Kosmos
Drugi Polak w kosmosie. Misja Axiom-4: Kapsuła Dragon ze Sławoszem Uznańskim-Wiśniewskim leci na ISS