Reklama
Rozwiń
Reklama

Mały krok dla sałaty, wielki dla warzyw

Pierwszy raz astronauci zjedzą warzywa wyhodowane na stacji orbitalnej. Na początek – sałatę rzymską.

Publikacja: 10.08.2015 17:37

Kosmiczna szklarnia programu „Veggie” umożliwia uprawę roślin w warunkach zerowej grawitacji

Kosmiczna szklarnia programu „Veggie” umożliwia uprawę roślin w warunkach zerowej grawitacji

Foto: NASA

Astronauci będą mogli zjeść tylko część sałaty. Połowa liści poleci na Ziemię do zbadania. Amerykańska agencja kosmiczna NASA chce sprawdzić, czy świeże warzywa poprawią samopoczucie i stan zdrowia ludzi na orbicie. I czy uprawiane w warunkach prawie zerowej grawitacji warzywa mają te same składniki odżywcze, co „zwykłe" na Ziemi.

– Sądzimy, że świeże jedzenie, pomidory, jagody i czerwona sałata, jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy – mówi Ray Wheeler, szef programu Advanced Life Support NASA. – Może również przynieść pozytywne zmiany, jeżeli chodzi o samopoczucie oraz odporność na promieniowanie.

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Kosmos
Najjaśniejsza i największa superpełnia w 2025 roku. Kiedy obserwować Księżyc w listopadzie?
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Kosmos
Pierwsze takie odkrycie. Zmienia naszą wiedzę na temat wczesnego wszechświata
Kosmos
Tajemnicza poświata w centrum Drogi Mlecznej. Naukowcy odkryli jej źródło?
Kosmos
Chińczycy zbadali próbki z niewidocznej strony Księżyca. Odkrycie zmienia spojrzenie na Układ Słoneczny
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Kosmos
Kometa Lemmon będzie widoczna nad Polską. Kiedy warto spojrzeć w niebo?
Reklama
Reklama