Obecnie istnieją jedynie prywatne przepisy służące ocenie jakości mięsa wieprzowego i jego wyrobów. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi dostrzega potrzebę stworzenia urzędowego systemu oceny tej żywności. Miałby on powstać m.in. na podstawie obowiązujących norm prywatnych.
Jak wynika z założeń projektu nowelizacji ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, krajowym systemem jakości objęte ma być mięso wieprzowe – wysokiej jakości. Tak samo ma być z jego przetworami, ale tylko takimi, które zawierają więcej niż 50 proc. mięsa wieprzowego.
Administratorem systemu jakości wieprzowiny będzie Krajowa Rada Izb Rolniczych. Do zadań rady należeć będzie m.in. rozpowszechnianie informacji o systemie i jego promowanie, a także analizowanie informacji o wynikach kontroli, które jednostki certyfikujące będą przeprowadzały u producentów (m.in. w rzeźniach, masarniach, zakładach garmażeryjnych).
Sama przynależność do krajowego systemu certyfikowania ma być dobrowolna. Podmioty, które się na to zdecydują i przejdą pomyślnie postępowanie kontrolne, zyskają możliwość oznaczania swoich produktów specjalnym znakiem graficznym (logo) oraz nazwą systemu.
etap legislacyjny: uzgodnienia międzyresortowe