Właśnie z okazji nadchodzącej Wielkanocy, a także Światowego Dnia Wody, który przypada 22 marca, firma wpływu społecznego Too Good To Go pokazuje produkty najczęściej wyrzucane po świętach i olbrzymią ilość wody potrzebnej do ich wyprodukowania.
To ważne, bo skala marnowania żywności jest ogromna. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) podaje, że na świecie co roku marnuje się 1,3 mld ton żywności nadającej się do spożycia. To aż jedna trzecia jej produkcji na Ziemi. Wielkanoc pogłębia ten problem, bo właśnie w tym czasie w koszach ląduje nawet dwa, trzy razy więcej żywności niż w innych miesiącach.
Wedle szacunków w Polsce marnuje się co roku blisko 5 mln ton żywności. Oznacza to, że w każdej sekundzie przez cały rok wyrzucanych do kosza jest blisko 153 kg pożywienia. Badania Too Good To Go pokazują, że aż 38 proc. Polaków otwarcie deklaruje, iż zdarzyło im się wyrzucić jedzenie po świętach. Aż 54 proc. badanych zadeklarowało, że przygotowuje większą ilość jedzenia niż to konieczne na dwa dni świąt.
Czytaj więcej
Wieloletnie zapowiedzi Brukseli stały się faktem. Od stycznia lokale naliczają opłaty za opakowan...