Jeszcze 25 lat temu 48 proc. Polaków oceniało swój styl odżywiania jako zdrowy, teraz uważa już tak 68 proc. - wynika z badania sieci Biedronka z pracownią badań społecznych IPSOS. Według niego 63 proc. Polaków ogranicza ilości cukru w diecie, a połowa soli i tłuszczu. Ponad połowa pije codziennie 1,5-2 l wody, a prawie połowa codziennie spożywa porcję warzyw i owoców. 45 proc. Polaków ogranicza ilość spożywanych produktów zawierających konserwanty, sztuczne barwniki i inne substancje dodatkowe E.
Przekłada się to na wkładane do koszyków produkty. Część danych na ten temat zostało właśnie opublikowanych. Z badania wynika, że w porównaniu z tym co jedliśmy 25 lat temu, dzisiaj jemy m. in. więcej ciemnego i pełnoziarnistego pieczywa (wzrost do ok 14 i 16 zakupów miesięcznie), choć w przypadku białego pieczywa to nadal 23 zakupy i liczba jest porównywalna do tej sprzed 25 lat.
Jajka Polacy jedzą średnio 12 razy w miesiącu co jest podobną liczbą do tej sprzed lat, ale do 11 razy wzrosła liczba posiłków z jogurtem naturalnym, a do ośmiu - greckim. Wzrosty widać także przypadku dań gotowych, także mrożonych, ale to 4-5 posiłków miesięcznie. W przypadku tłuszczów spożycie masła i oleju jest podobne, za to wzrosło do 10 razy miesięcznie w przypadku oliwy z oliwek, a do 6 spadło dla smalcu.
Zmiany widać również w napojach - na popularności zyskują izotoniki i energetyki, a tracą napoje gazowane - zarówno owocowe jak i typu cola.
- Kuchnia jest urozmaicona i różnorodna, próbujemy nowych składników i potraw. Nawet „kuchnia polska” jest lżejsza. W ramach jednego domu reprezentujemy różne style odżywiania. Jemy przede wszystkim to, co lubimy - mówi Patrycja Szymańska, dyrektorka działu badań jakościowych z IPSOS.