Reklama

Mała rewolucja na polskim talerzu i w lodówce

Polacy zmieniają zwyczaje i już niemal 3/4 uważa, iż odżywia się zdrowo. W 25 lat przełożyło się to na spadki sprzedaży części produktów choć nadal daleko jest do uznania, iż nie mamy problemów z dietą.

Publikacja: 09.09.2021 14:02

Polacy zmieniają zwyczaje żywieniowe

Polacy zmieniają zwyczaje żywieniowe

Foto: Adobe Stock

Jeszcze 25 lat temu 48 proc. Polaków oceniało swój styl odżywiania jako zdrowy, teraz uważa już tak 68 proc. - wynika z badania sieci Biedronka z pracownią badań społecznych IPSOS. Według niego 63 proc. Polaków ogranicza ilości cukru w diecie, a połowa soli i tłuszczu. Ponad połowa pije codziennie 1,5-2 l wody, a prawie połowa codziennie spożywa porcję warzyw i owoców. 45 proc. Polaków ogranicza ilość spożywanych produktów zawierających konserwanty, sztuczne barwniki i inne substancje dodatkowe E.

Przekłada się to na wkładane do koszyków produkty. Część danych na ten temat zostało właśnie opublikowanych. Z badania wynika, że w porównaniu z tym co jedliśmy 25 lat temu, dzisiaj jemy m. in. więcej ciemnego i pełnoziarnistego pieczywa (wzrost do ok 14 i 16 zakupów miesięcznie), choć w przypadku białego pieczywa to nadal 23 zakupy i liczba jest porównywalna do tej sprzed 25 lat.

Jajka Polacy jedzą średnio 12 razy w miesiącu co jest podobną liczbą do tej sprzed lat, ale do 11 razy wzrosła liczba posiłków z jogurtem naturalnym, a do ośmiu - greckim. Wzrosty widać także przypadku dań gotowych, także mrożonych, ale to 4-5 posiłków miesięcznie. W przypadku tłuszczów spożycie masła i oleju jest podobne, za to wzrosło do 10 razy miesięcznie w przypadku oliwy z oliwek, a do 6 spadło dla smalcu.

Zmiany widać również w napojach - na popularności zyskują izotoniki i energetyki, a tracą napoje gazowane - zarówno owocowe jak i typu cola.

- Kuchnia jest urozmaicona i różnorodna, próbujemy nowych składników i potraw. Nawet „kuchnia polska” jest lżejsza. W ramach jednego domu reprezentujemy różne style odżywiania. Jemy przede wszystkim to, co lubimy - mówi Patrycja Szymańska, dyrektorka działu badań jakościowych z IPSOS.

Reklama
Reklama

Większość Polaków ma wrażenie, że odżywia się dość zdrowo, bo deklaruje, że je mniej soli, czerwonego mięsa, cukru i słodzonych napojów to jednak ponad połowa ma nadwagę lub otyłość.

- Podaż kalorii i liczba spożywanych produktów wzrasta, a aktywność maleje. Jesteśmy narodem zapracowanym, więc trudno nam gotować w domu i jeść wspólnie - mówi Grzegorz Juszczyk, szef Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego.

- Od 10 lat prowadzimy reformulacje produktów. Nie używamy połowy z substancji dodatkowych dopuszczonych prawem. A wszystkie produkty dla dzieci marki własnej nie zawierają konserwantów, słodzików, syropu glukozowo-fruktozowego ani sztucznych aromatów i barwników - mówi dr inż. Justyna Szymani, dyrektor Działu Rozwoju Jakości i Kontroli Marki Własnej w sieci Biedronka.

Handel
Prada reaguje na krytykę. Limitowana kolekcja Kolhapuri powstanie w Indiach
Materiał Promocyjny
MLP Group z jedną z największych transakcji najmu w Niemczech
Handel
Wielka zmiana dla browarów. Zatrzymają swoje systemy kaucyjne
Handel
Kandydat do przejęcia sklepów Carrefoura? Przynosi ogromne straty
Handel
Polacy zaciskają pasa przed Świętami. Te produkty znikną z koszyków jako pierwsze
Materiał Promocyjny
Jak producent okien dachowych wpisał się w polską gospodarkę
Handel
Rynek luksusowy globalnie traci, ale w Polsce jest wyjątkowo dobrze
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama