Światowe ceny żywności na najwyższym od ponad dekady poziomie

Gwałtowny wzrost cen żywności to efekt słabych zbiorów, problemów spowodowanych pandemią oraz zmianą klimatu i spekulacji na rynku kontraktów terminowych.

Publikacja: 05.11.2021 12:16

Żyność drożeje na całym świecie

Żyność drożeje na całym świecie

Foto: AFP

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) podała, że światowe ceny żywności, po wzroście o ponad 30 procent w ciągu ostatniego roku, osiągnęły najwyższy od ponad dekady poziom. Z danych agencji wynika, że na całym świecie gwałtownie rosną ceny zbóż i olejów roślinnych, czyli podstawy wyżywienia. Oleje roślinne osiągnęły rekordowy poziom po tym, jak w październiku podrożały o prawie 10 procent.

- W przypadku zbóż mamy do czynienia z sytuacją, w której można powiedzieć, że ostatecznie za spadek produkcji odpowiadają zmiany klimatyczne – powiedział BBC Peter Batt, ekspert ds. agrobiznesu z Curtin Business School.

Miara cen zbóż FAO wzrosła o 22 procent w porównaniu do 2020 roku. Głównym czynnikiem przyczyniającym się do tego wzrostu jest cena pszenicy, która zdrożała w ciągu roku o prawie 40 procent. Powodem tego wzrostu są słabe zbiory w Kanadzie, Rosji i USA.

Z kolei ceny olei roślinnych wzrosły przez rosnące ceny podstawowych tłuszczy – palmowego, sojowego, słonecznikowego i rzepakowego. W przypadku oleju palmowego produkcja w Malezji została ograniczona z powodu, jak twierdzi FAO, niedoborów pracowników sezonowych.

Niedobory pracowników wynikające z pandemicznych ograniczeń przyczyniają się też do wzrostu kosztów transportu, nie tylko produkcji. W Australii problemem jest np. skompletowanie załóg dla statków handlowych, które mogłyby przewieźć żywność na rynki eksportowe.

Ceny napędzane są jednak nie tylko problemami z produkcją i transportem. Według ekspertów swój udział dokładają spekulacje na światowych rynkach kontraktów terminowych.

- Od lat 90. XX wieku deregulacja handlu towarowymi kontraktowymi terminowymi umożliwiła inwestorom instytucjonalnym wejście na ten rynek na dużą skalę – powiedziała, cytowana przez BBC, Brigit Busicchia z Macquarie University.

Gwałtowny wzrost cen żywności będzie problemem przede wszystkim osób mniej zamożnych, szczególnie w krajach polegających na imporcie żywności. Zagrożone większymi napięciami społecznymi i politycznymi są szczególnie kraje Bliskiego Wschodu.

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) podała, że światowe ceny żywności, po wzroście o ponad 30 procent w ciągu ostatniego roku, osiągnęły najwyższy od ponad dekady poziom. Z danych agencji wynika, że na całym świecie gwałtownie rosną ceny zbóż i olejów roślinnych, czyli podstawy wyżywienia. Oleje roślinne osiągnęły rekordowy poziom po tym, jak w październiku podrożały o prawie 10 procent.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Gospodarka
Niepokojący bezruch w inwestycjach nad Wisłą
Gospodarka
Poprawa w konsumpcji powinna nadejść, ale wyzwań nie brakuje
Gospodarka
20 lat Polski w UE. Dostęp do unijnego rynku ważniejszy niż dotacje
Gospodarka
Bez potencjału na wojnę Iranu z Izraelem
Gospodarka
Grecja wyleczyła się z trwającego dekadę kryzysu. Są dowody