Najciekawszym punktem piątkowego programu będzie amerykański dokument Davida Gelba ? „Jiro śni o sushi". Każdy, kto choć raz był w autentycznym japońskim sushi barze, z pewnością był pod wrażeniem umiejętności mistrza, w skupieniu – choć na oczach ciekawskich – przygotowującego kolejne porcje o różnych składnikach. „Jiro śni o sushi" to portret takiego właśnie mistrza – słynnego 85-letniego Jiro Ono.
Jest on właścicielem tokijskiej ekskluzywnej, najlepszej w Japonii restauracji „Sukiyabashi Jiro" na dziesięć miejsc (prestiżowe trzy gwiazdki Michelina – największe z możliwych trofeów kulinarnych), gdzie polecany przez szefa posiłek kosztuje w przeliczeniu 1000 zł. Ale to również film o relacjach rodzinnych, tradycji i etosie pracy, której pan Jiro hołduje przez całe życie. I także dlatego – obok kulinarnego mistrzostwa – uważany jest przez Japończyków za skarb narodowy. Zainteresowanym skosztowaniem specjałów „Sukiyabashi Jiro" radzę już rezerwować stolik – trzeba to robić z rocznym wyprzedzeniem.
W sobotę przekonamy się m.in., że w gęsto zaludnionym mieście, nawet nie posiadając ogródka czy minipoletka, też można ekologicznie uprawiać ziemię. Na przykład na ciężarówce. Zrobił tak filmowiec Ian Cheney po przenosinach do Nowego Jorku, gdy skonstatował, że w żaden inny sposób nie uda mu się wyhodować warzyw.
„Kuchnia+Food Film Fest" zakończy się seansem prezentowanego na festiwalu w Berlinie brytyjskiego komediodramatu „Tost. Historia chłopięcego głodu" S.J. Clarksona. W ekranizacji autobiografii znanego dziennikarza i krytyka kulinarnego Nigela Slatera zagrała Helena Bonham Carter i Freddie Highmore.
3. „Kuchnia+Food Film Fest", kino Kultura, Warszawa, ul. Krakowskie Przedmieście 21/23, bilety: 12 zł, rezerwacje: tel. 22 826, 33 35, piątek (21.10) – niedziela (23.10)