Mistrz Polski lodziarzy: Polacy są otwarci na nowe smaki

Lody typu włoskiego są wyjątkowe pod względem struktury, konsystencji, zawartości tłuszczu i cukru - mówi Paweł Petrykowski, mistrz Polski lodziarzy z 2015 r.

Polskie lody podbijają świat. Eksport rośnie jak szalony

Krajowa sprzedaż lodów rośnie spokojnie, za to eksport – szaleje. W ciągu pięciu miesięcy wartość sprzedaży lodów za granicę skoczyła o 35 proc. - dowiedzi...

Nowy słodzik z małą zawartością cukru

Największy w Europie producent cukru z buraków Südzucker zacznie produkcje słodzika o malej zawartości cukru, aby pomóc producentom ciast i łakoci, gdy roś...

Przyszłość to jedzenie lokalne

Czy świat poradzi sobie z wyżywieniem rosnącej klasy średniej? To zależy od lokalnych firm i... spokoju na ocenach. Do 2050 r. produkcja żywności wzrośnie...

Coca Cola podnosi ceny napojów w puszkach. Winne są cła Trumpa

Koncern Coca Cola zapowiada podwyżkę cen swoich napojów w puszkach. Powodem jest podniesienie przez administrację Donalda Trumpa o 10 procent cen na alumin...

Rosną szanse na ochronę producentów owoców

Protesty rolników przyśpieszyły prace nad nowelizacją ustawy o przewadze kontraktowej.

Embargo embargiem, a Rosja i tak kupuje naszą żywność

Eksport żywności z UE do Rosji trwa mimo embarga. W ubiegłym roku Polska sprzedała tam towary warte 2 mld zł, ale rośnie eksport na Wschód z całej Unii Eur...

Coca-Cola z nowym produktem. Liczy na osoby dbające o zdrowie

Coca-Cola wprowadza na polski rynek markę AdeZ. Szuka klientów wśród tych, co dbają o zdrową dietę.

Cały świat zamawia pizzę o tej samej godzinie, czyli jak internet zmienił ludzi

Okazało się, że internauci z różnych stron świata szukają najczęściej jedzenia w sieci, takiego jak pizza, w tych samych godzinach. Punkty szczytowe zamówi...

Amrest przejmuje Sushi Shop Group

Restauracyjna grupa zobowiązała się do zakupu 100 proc. udziałów w Sushi Shop Group.

Energiczny wzrost energetyków

Rynek energetyków kwitnie, jego wartość z roku na rok skoczyła o 11 proc., przekraczając już 1,52 mld zł.

Radioaktywna substancja z Fukushimy w kalifornijskich winach

Naukowcy odkryli w winach z Kalifornii izotop radioaktywny cez-137, który nie pojawia się naturalnie, a jedynie w wyniku rozszczepienia jądrowego. Pojawien...

Niemieckie browary mają kłopot. Brakuje im szklanych butelek i plastikowych skrzynek. A popyt na piwo rośnie

Niemieckim browarom kończą się butelki. Popyt na piwo w upały jest tak duży, że nie ma w co je rozlewać. Butelki zwrotne nie wracają do producentów, a klie...

Nielegalny olej palmowy zalewa znane marki

Olej palmowy zyskany z nielegalnych działek wyciętych w tropikalnych lasach Indonezji trafia przez pośredników do dużych producentów artykułów powszechnego...

#RZECZoBIZNESIE: Łukasz Mrowiński: Kawa może smakować inaczej niż kawa

Na rynku kawy w Polsce widać podobne trendy i mechanizmy, jakie miały miejsce na rynku piw kraftowych – mówi Łukasz Mrowiński, współzałożyciel i członek za...

Gaśnie czar tanich, polskich win owocowych

W produkcji krajowych win zachodzi pokoleniowa zmiana. Niknie półka tych najtańszych, a te najlepsze i drogie potrzebują zmiany prawa, by się rozwijać.

Masło, jogurt i sery produktami luksusowymi po brexicie?

Produkty mleczne, takie jak masło, jogurt i ser, po brexicie mogą stać się produktami luksusowymi w Wielkiej Brytanii - wynika z raportu London School of E...

McDonald’s rezygnuje z plastikowych słomek w kolejnym kraju. Kiedy Polska?

Fastfoodowy gigant serio traktuje ochronę środowiska. Plastikowe słomki odejdą do lamusa na antypodach.

Reklama Nutelli zirytowała niemieckich polityków. Wkręcanie dzieci

Niemieccy politycy z Partii Zielonych są zirytowani najnowszą reklama Nutelli. Firma namawia dzieci do kupienia 35 słoików kremu a w zamian oferuje piłkę f...

Polskie świnie podbijają Stany Zjednoczone

W ciągu zaledwie trzech lat USA urosły na pierwszego odbiorcę naszej wieprzowiny. Zwłaszcza boczku.