Aktualizacja: 21.01.2019 16:41 Publikacja: 21.01.2019 16:26
Foto: www.findus.ch
W procesie przewidzianym do 13 lutego dojdzie zapewne do ostrej wymiany zdań między głównymi uczestnikami, b. dyrektorem Spanghero, Jacquesem Poujol i holenderskim handlowcem Johannesem Fasenem, bo obaj przedstawili przeciwstawne wersje. Na ławie oskarżonych znaleźli się też b. dyrektor zakładu w Castelnaudary, gdzie mięso przygotowywano do odsprzedaży, Patrice Monguillon i drugi pośrednik z Holandii, Hendricus Windmeijer - informuje Reuter.
Cała historia zaczęła się w styczniu 2013 r. w Irlandii od wykrycia, że w „czystej mielonej wołowinie” sprzedawanej w supermarkecie znajdowała się konina. Następnie końskie mięso wykryto w gotowych daniach lasagne firmy Findus, wyprodukowanych przez luksemburską filię grupy Comigel specjalizującą się w mrożonych daniach gotowych Tavola.
Węgierskie embargo na polskie mięso stało się niewygodnym tematem przerzucanym między resortami rolnictwa i MSZ....
Budapeszt zatrzymał dziś import wołowiny z Polski – dowiedziała się „Rzeczpospolita”. To retorsje za wtrzymanie...
Jan Koral, jeden z trzech braci, założycieli rodzinnego przedsiębiorstwa, zmarł w wieku 81 lat. Firma Koral to j...
Łączą się dwie rodzinne firmy produkujące słodycze – polski Colian i niemiecki Gubor Schokoladen. Szczegółów fin...
Należący do koncernu LVMH gigant alkoholowy Moët Hennessy zamierza zwolnić około 1200 pracowników w związku ze s...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas