Maciej Herman: Musimy nadążać za trendami

Gonimy konsumenta, gdyż on ciągle się zmienia i ewoluuje. Ma coraz inne oczekiwania i wymagania. Producent, który istnieje na rynku prawie 170 lat, i który...

Bartłomiej Grelewicz: Konsumenci szukają zywności ekologicznej

Konsumenci coraz częściej pytają o produkty ekologiczne. Widzimy obecne trendy i stale poszerzamy ofertę. W obecnej chwili mamy ponad 150 artykułów Bio - m...

Krzysztof Pawiński: Producenci żywności przed wyzwaniami gospodarki cyfrowej

Wyzwań Ci dostatek. Ogrom wręcz. Na pewno nie można się odnieść do wszystkich. Wiele z nich związanych jest z cyfryzacją oraz wejściem nowych technologii -...

Anna Dębicka: Czy konsumeci sięgają po produkty certyfikowane?

Dobro mórz i oceanów jest dzisiaj przejawiane i dlatego 20 lat temu powstała organizacja MSC. Certyfikat gwarantuje sieciom handlowym, że kupują surowiec p...

Michelin: restauracja ma być też dla zwykłych ludzi

Maleńka tokijska restauracja w podziemiu, w której jadł Barack Obama, pokazana w filmie dokumentalnym „Jiro Dreams of Sushi”, nie weszła do tegorocznego Pr...

Bruksela zablokuje drobiową kontrabandę z Ukrainy

Parlament Europejski załatał dziś lukę w prawie, która pozwalała na import z Ukrainy ogromnych ilości mięsa drobiowego bez podatku.

Holding spożywczy wciąż za mgłą

Prace nad utworzeniem krajowego holdingu spożywczego miały być ukończone już we wrześniu.

Ile średnio wydają Polacy w restauracjach? Ta liczba rośnie

60 proc. Polaków chodzi do restauracji. Ta liczba się nie zmienia, choć częstotliwość wizyt i wydatki mocno rosną.

25 lat i wystarczy. Indykpol ma dość giełdy

Po 25 latach na GPW główni akcjonariusze Indykpolu porozumieli się i ogłoszą przymusowy wykup akcji.

Rewolucja w sklepach. Dozowniki z wodą zamiast butelek?

Ekolodzy w Wielkiej Brytanii mają świetny pomysł na ograniczenie zużycia plastikowych butelek. Apelują do sieci handlowych, by wprowadziły w sklepach dystr...

Reklama
Reklama

Rosja: Korupcja śmierdząca alkoholem

Wiceszefowa państwowej instytucji dzielącej i rządzącej w sektorze produkcji alkoholu w Rosji, trafiła do aresztu pod zarzutem korupcji. Szef instytucji od...

Bobby Burger wprowadza wegańskie burgery. „Mięso” od Linda McCartney

Jeszcze w listopadzie w polskiej sieci burgerowni pojawi się wegańskie „mięso”. To nie jedyny ukłon sieci w stronę świadomych konsumentów.

Pijemy coraz więcej alkoholi z wyższej półki

Rzeka warta 36,2 mld zł wypływa z danych firmy Nielsen na temat sprzedaży napojów wyskokowych. W modzie są teraz droższe wersje whisky, gin i rum.

Akcyza tytoniowa wzrośnie

Podwyżki akcyzy na wyroby tytoniowe coraz bliżej.W środę zaakceptowała je sejmowa Komisja Finansów Publicznych. Paczka papierosów zdrożeje średnio o nieco...

McDonald’s wypłaci zaległą z dekady pensję tysiącom pracowników

Sieć McDonald’s zobowiązała się do wypłaty zaległego wynagrodzenia za całą dekadę pracy tysiącom pracowników w Nowej Zelandii w związku z wadliwym systemem...

Starbucks otworzył swoją największą kawiarnię na świecie

Popularna sieć kawiarni Starbucks uroczyście otworzyła w piątek od dawna wyczekiwaną największą kawiarnię na świecie, zlokalizowaną w Chicago.

Naukowcy stworzyli mięso z powietrza. To nie żart

Substytut mięsa zawierający wszystkie cenne wartości odżywcze mięsa powstaje praktycznie z niczego.

Koncern Mars wprowadza na rynek wegańską czekoladę mleczną

Popularna marka Galaxy, znana w Polsce jako Dove, będzie miała pozbawione mleka odpowiedniki mlecznych czekolad.

W belgijskich sklepach będzie można kupić chleb z marihuaną

Cannabread trafi do sieci Carrefour w Belgii pod koniec listopada tego roku. Na początek będzie dostępny w Brukseli i dwóch innych miastach w tym kraju.

Burger King wprowadza w Europie roślinnego burgera

W całej Europie znana sieć fast food wprowadziła bezmięsną wersję legendarnego Whoopera.

Reklama
Reklama