Koronawirus utrudnił konsumpcję wina

Decyzja władz o zamknięciu barów i restauracji, by ograniczyć rozchodzenie się koronawirusa spowoduje spadek spożycia wina. Dodatkowym czynnikiem jest zmniejszony eksport do Stanów z powodu wyższego cła — stwierdziła Komisja Europejska.

Publikacja: 22.04.2020 13:13

Koronawirus utrudnił konsumpcję wina

Foto: Flickr

W prognozie dotyczącej spożycia wina w 27 krajach przewiduje, że spożycie zmaleje w sezonie sierpień 2019-lipiec 2020 do 108 mln hektolitrów, czyli do 24 litrów na statystycznego mieszkańca, o 8 proc. wobec średniej z ostatnich 5 lat. Niewielki wzrost sprzedaży w handlu detalicznym, na który przypada 70 proc. konsumpcji, nie pokryje wyraźnego spadku zamawiania wina w restauracjach. Skutki są różne zależnie od rodzajów wina, klienci kupują w większości wina gronowe o średniej cenie, wolą je bardziej od win musujących kupowanych na ważniejsze okazje, czy od droższych win markowych serwowanych w restauracjach i barach.

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników
Przemysł spożywczy
Zakaz reklamy piwa? Ministerstwo nie mówi „nie”
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem