Reklama

Koronawirus utrudnił konsumpcję wina

Decyzja władz o zamknięciu barów i restauracji, by ograniczyć rozchodzenie się koronawirusa spowoduje spadek spożycia wina. Dodatkowym czynnikiem jest zmniejszony eksport do Stanów z powodu wyższego cła — stwierdziła Komisja Europejska.

Publikacja: 22.04.2020 13:13

Koronawirus utrudnił konsumpcję wina

Foto: Flickr

W prognozie dotyczącej spożycia wina w 27 krajach przewiduje, że spożycie zmaleje w sezonie sierpień 2019-lipiec 2020 do 108 mln hektolitrów, czyli do 24 litrów na statystycznego mieszkańca, o 8 proc. wobec średniej z ostatnich 5 lat. Niewielki wzrost sprzedaży w handlu detalicznym, na który przypada 70 proc. konsumpcji, nie pokryje wyraźnego spadku zamawiania wina w restauracjach. Skutki są różne zależnie od rodzajów wina, klienci kupują w większości wina gronowe o średniej cenie, wolą je bardziej od win musujących kupowanych na ważniejsze okazje, czy od droższych win markowych serwowanych w restauracjach i barach.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Przemysł spożywczy
USA nałożyły na Brazylię 50-proc. cła. Kawa zamiast do Stanów pojedzie do Chin
Przemysł spożywczy
Niemieckie browary w kryzysie. Niemcy piją coraz mniej piwa
Przemysł spożywczy
TikTok wypromował kolejny produkt spożywczy. Producenci nie nadążają z produkcją
Przemysł spożywczy
Coca-Cola potwierdziła słowa Donalda Trumpa. Szykuje nowe produkty
Przemysł spożywczy
Producenci mięsa w Polsce mają wiele kłopotów. Ale stoi przed nimi ważna szansa
Reklama
Reklama