Koronawirus utrudnił konsumpcję wina

Decyzja władz o zamknięciu barów i restauracji, by ograniczyć rozchodzenie się koronawirusa spowoduje spadek spożycia wina. Dodatkowym czynnikiem jest zmniejszony eksport do Stanów z powodu wyższego cła — stwierdziła Komisja Europejska.

Publikacja: 22.04.2020 13:13

Koronawirus utrudnił konsumpcję wina

Foto: Flickr

W prognozie dotyczącej spożycia wina w 27 krajach przewiduje, że spożycie zmaleje w sezonie sierpień 2019-lipiec 2020 do 108 mln hektolitrów, czyli do 24 litrów na statystycznego mieszkańca, o 8 proc. wobec średniej z ostatnich 5 lat. Niewielki wzrost sprzedaży w handlu detalicznym, na który przypada 70 proc. konsumpcji, nie pokryje wyraźnego spadku zamawiania wina w restauracjach. Skutki są różne zależnie od rodzajów wina, klienci kupują w większości wina gronowe o średniej cenie, wolą je bardziej od win musujących kupowanych na ważniejsze okazje, czy od droższych win markowych serwowanych w restauracjach i barach.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Przemysł spożywczy
Królewiec wprowadza kartki na żywność, ale nie dla wszystkich
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Przemysł spożywczy
Upadła Manufaktura Piwa Wódki i Wina. Palikot w areszcie. Czy to początek końca?
Przemysł spożywczy
Czeczen właścicielem aktywów Danone w Rosji. Jest odznaczony „Orderem Kadyrowa”
Przemysł spożywczy
Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Przemysł spożywczy
Święta, święta i… do kosza. Wyrzucamy 1,6 kg świątecznego jedzenia na osobę