Bankom żywności w USA kończą się zasoby. Zapotrzebowanie dramatycznie wzrosło

Amerykanie szturmują banki żywności, by zaspokoić głód, a te mają poważne problemy z tym, by dać jedzenie potrzebującym.

Aktualizacja: 24.04.2020 17:27 Publikacja: 24.04.2020 16:22

Bankom żywności w USA kończą się zasoby. Zapotrzebowanie dramatycznie wzrosło

Foto: AFP

W momencie, w którym pandemia i związany z nią lockdown wypchnął już ponad 26 milionów Amerykanów na bezrobocie, zapotrzebowanie na żywność z banków żywności dramatycznie wzrosło. Równocześnie pojawiły się problemy z zaopatrzeniem w produkty żywnościowe. W Nowym Jorku ponad jedna trzecia banków żywności nie jest w stanie funkcjonować z powodu braku zasobów albo dotacji czy wolontariuszy lub ze wszystkich powodów równocześnie. W innych miastach i stanach USA również są problemy.

Pozostało jeszcze 83% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Przemysł spożywczy
W tym i w przyszłym roku mniej kawy z Brazylii
Przemysł spożywczy
Kakao będzie drożeć jeszcze latami. Miliardowe inwestycje nie zwrócą się szybko
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego