UE znosi system limitu produkcji cukru; KE ma reagować w razie kryzysu

30 września przestaje obowiązywać istniejący prawie 50 lat system kwot produkcji cukru, który wyznaczał limity dla poszczególnych państw członkowskich. To...

Sery pachnące łąką

W gospodarstwach z widokiem na Karkonosze z mleka koziego i krowiego powstają produkty, których zazdrości nam reszta kraju, a Francuzi na targach ustawiają...

Oaza dobrego smaku

Z miejscowościami turystycznymi na Dolnym Śląsku jest trochę inaczej niż tymi z Małopolski czy Podkarpacia. Spowodowane kaprysami historii radykalne zmiany...

KE zauważa podwójną jakość żywności i grozi korporacjom

Komisja Europejska opublikowała we wtorek zbiór wytycznych dla państw członkowskich, aby lepiej walczyły ze zjawiskiem podwójnych standardów żywności w UE....

Sfinks Polska chce przejąć od Żywca piwiarnie

Sfinks Polska, operator sieci restauracji, wystąpił do Urzędu Ochrony Konkurenci i Konsumentów o wyrażenie zgody na przejęcie od Grupy Żywiec sieci około 7...

Sandomierskie winnice kuszą enoturystów

Cieplejszy klimat i lessowe stoki z wysokim Ph dają tutejszym winoroślom idealne warunki do życia.

Nie będziemy wprowadzać upraw GMO do Europy

Koncern Bayer nie będzie wprowadzał upraw genetycznie modyfikowanych do Europy, bo społeczeństwa tego nie chcą, choć jest to super technologia, która daje...

#RZECZoBIZNESIE: Marta Widz: Kupujemy żywność w nadmiarze

Mamy zakodowane, że musimy mieć dużo jedzenia, bo nie wiadomo, co będzie – mówi Marta Widz, koordynatorka kampanii społecznej „Wiem, co jem”, Urząd m.st. W...

Sklepy nie chcą wyrzucać jedzenia

W Polsce rocznie w śmietnikach ląduje 9 mln ton żywności. Sieci zapowiadają walkę z tym zjawiskiem i edukowanie konsumentów, którzy generują najwięcej strat.

Uber radzi: Pozwól żonie wyjść w kuchni

Indyjski oddział Uber Eats w kontrowersyjny sposób uczcił Dzień Doceniania Żony. Na giganta wylała się fala krytyki.

Reklama
Reklama

Region ma wielki potencjał, trzeba go wykorzystać

Zbliża się IV edycja Wschodniego Kongresu Gospodarczego. W Białymstoku 27–28 września spotkają się przedsiębiorcy, urzędnicy i politycy, w zdecydowanej wię...

Zimą może zabraknąć herbaty Darjeeling

Herbata Darjeeling to królowa herbat czarnych. Uważana jest za najlepsza herbatę w Indiach i jedną z najlepszych na świecie. Bywa bardzo droga, a teraz zwy...

Polska eksportuje i importuje coraz więcej dyń

Polska eksportuje i importuje coraz więcej dyń – wynika z danych resortu rolnictwa i GUS. W 2016 r. wyeksportowaliśmy ponad 2 tys. ton tych owoców, a ok. 2...

Gastronomiczny boom nadciąga

Wydatki Polaków na posiłki na mieście rosną w tym roku ponad dwa razy szybciej od i tak rozpędzonego PKB.

Tsunami alkoholi z Francji

Eksport francuskich win i mocnych alkoholi zwiększył się w I półroczu o 12 proc. dzięki zwłaszcza popularności win i nadal dużej dynamice sprzedaży koniaku

Nastały ciekawe czasy na rynku mięsa

Głównym wyzwaniem branży mięsnej jest walka z ASF, a także powrót na rynki po ptasiej grypie.

Miasto piwem stojące

Olbracht Fest 2017 – piotrkowskie święto piwa przypominające bawarski Oktoberfest – zacznie się 16 września. To tylko jedna z wielu odsłon produktu turysty...

Smakowicie, regionalnie, po łowicku

W tym roku warto spróbować nie tylko różnych odmian łowickiej zalewajki, ale i innych lokalnych przysmaków.

Powrót do Azji i trendy w kuchni

Wpływ na przyszłość branży mięsnej będą miały nie tylko starania o odzyskanie utraconych rynków, ale też zmieniające się potrzeby krajowych konsumentów.

Konkurencja rośnie po cichu

Większa troska o środowisko w Chinach doprowadziła do spadku produkcji wieprzowiny i wzrostu cen. Import jest kluczowy dla bezpieczeństwa żywnościowego. Tr...

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama