Gastronomiczny boom nadciąga

Wydatki Polaków na posiłki na mieście rosną w tym roku ponad dwa razy szybciej od i tak rozpędzonego PKB.

Tsunami alkoholi z Francji

Eksport francuskich win i mocnych alkoholi zwiększył się w I półroczu o 12 proc. dzięki zwłaszcza popularności win i nadal dużej dynamice sprzedaży koniaku

Nastały ciekawe czasy na rynku mięsa

Głównym wyzwaniem branży mięsnej jest walka z ASF, a także powrót na rynki po ptasiej grypie.

Miasto piwem stojące

Olbracht Fest 2017 – piotrkowskie święto piwa przypominające bawarski Oktoberfest – zacznie się 16 września. To tylko jedna z wielu odsłon produktu turysty...

Smakowicie, regionalnie, po łowicku

W tym roku warto spróbować nie tylko różnych odmian łowickiej zalewajki, ale i innych lokalnych przysmaków.

Powrót do Azji i trendy w kuchni

Wpływ na przyszłość branży mięsnej będą miały nie tylko starania o odzyskanie utraconych rynków, ale też zmieniające się potrzeby krajowych konsumentów.

Konkurencja rośnie po cichu

Większa troska o środowisko w Chinach doprowadziła do spadku produkcji wieprzowiny i wzrostu cen. Import jest kluczowy dla bezpieczeństwa żywnościowego. Tr...

Będzie walka o jogurt? Grecja interweniuje w Unii

Grekom nie podobają się „greckie” jogurty produkowane poza ich krajem. Na pierwszy ogień poszły czeskie wyroby.

Agencja dpa: skażone fipronilem jaja w 40 krajach, w tym w 24 krajach UE

Skażone fipronilem jaja wykryto w 40 krajach, w tym w 24 państwach Unii Europejskiej - donosi we wtorek niemiecka agencja dpa, nie podając źródeł informacji.

Bordeaux z chińskich winnic

W długim okresie na winie trudno stracić.

Max Premium Burgers otworzył w Polsce pierwszy lokal

Szwedzka sieć z burgerami chce mieć w naszym kraju 200 lokali. Zaczęła we Wrocławiu.

Po wakacjach żywność będzie tanieć – oprócz mleka i wieprzowiny

Spadną ceny jaj, drobiu i cukru – zapowiadają w swoich prognozach bankowi analitycy rynków rolnych.

Kraina winem i miodem płynąca

Z roku na rok lubuskie winnice odkrywa coraz więcej osób. Na Szlaku Wina i Miodu czy w Winnicy Samorządowej przekonują się, że miłośnicy dobrego trunku wca...

Najpierw kosztowne hobby, potem biznes

Państwo nam nie pomaga – mówi Roman Grad, prezes Stowarzyszenia Promocji Winnic i Produktów Regionalnych w Zielonej Górze.

Najlepsze smaki Doliny Wisły

Podróże kulinarne to dziś świetny produkt turystyczny – mówi Piotr Lenart, autor programu „Niech Cię Zakole".

Bojkot napoju Tiger spalił na panewce

Skandal z kontrowersyjną reklamą nie zaszkodził sprzedaży „energetyka". Wręcz przeciwnie.

Autonomiczne auta Forda dowiozą pizzę Domino’s

Już niebawem autonomiczne samochody Forda dostarczą pierwszym klientom pizze restauracji Domino’s. To efekt szerszej współpracy obydwu firm.

Danone tworzy farmę na pięć tysięcy krów mlecznych na Syberii

Francuski Danone przetransportuje pięć tysięcy krów mlecznych na Syberię z farm w Holandii i Niemczech. Zwierzęta przejadą 4500 km.

Europie grozi maślany kryzys

Mleko będzie drożeć w Europie, a kontynentowi grozi w okresie świąt Bożego Narodzenia deficyt mleka, śmietany i masła — twierdzi szef jednej z największych...

Jabłka ze Świętokrzyskiego wypływają w świat

W poszukiwaniu sandomierskich jabłek kupcy przyjeżdżają aż z Wietnamu czy Indii. Importerzy odwiedzili na zamku w Sandomierzu konferencję poświęconą potenc...