Reklama

Parmalat: Francuzi odrodzili mlecznego bankruta

Włoska grupa produktów mlecznych jest gotowa do korzystania z okazji fuzji i przejęć (M&A) nadarzających się na świecie, aby wzmocnić się na rynkach, gdzie już działa — oświadczył jej prezes Jean-Marc Bernier.

Aktualizacja: 26.03.2018 09:43 Publikacja: 26.03.2018 09:36

Parmalat: Francuzi odrodzili mlecznego bankruta

Foto: Parmalat

Firma z Parmy zbankrutowana w 2003 r. po gigantycznym skandalu finansowym, została poddana drastycznej restrukturyzacji i dwa lata później wznowiła działalność. W 2011 r. została przejęta przez największą we Francji grupę mleczarską Lactalis i pod kierownictwem Francuzów tak rozwinęła działalność, że obecnie produkuje bezpośrednio w 23 krajach. — Spoglądamy na Stany Zjednoczone, ale również na Amerykę Łacińską i na wszystkie inne kraje, w których już jesteśmy — odpowiedział Bernier zapytany o nowe zakupy na konferencji o sektorze mlecznym we Włoszech. 

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
Wyścig na zakazy dla alkoholu. Ustawa Lewicy już w Sejmie, Polski 2050 w czwartek
Przemysł spożywczy
Coca-Cola pozywa rosyjską Koka-Kolę. Która jest prawdziwa?
Przemysł spożywczy
Krzysztof Pawiński: Nie ma jednej recepty na sukces. Co działa? Koncentracja, skalowanie, ekspansja
Przemysł spożywczy
Współzałożyciel kultowej marki lodów Ben & Jerry’s odchodzi. Powodem konflikt o Strefę Gazy
Przemysł spożywczy
Niemcy chcą walczyć z plagą otyłości. Co może pomóc?
Reklama
Reklama