Parmalat: Francuzi odrodzili mlecznego bankruta

Włoska grupa produktów mlecznych jest gotowa do korzystania z okazji fuzji i przejęć (M&A) nadarzających się na świecie, aby wzmocnić się na rynkach, gdzie już działa — oświadczył jej prezes Jean-Marc Bernier.

Aktualizacja: 26.03.2018 09:43 Publikacja: 26.03.2018 09:36

Parmalat: Francuzi odrodzili mlecznego bankruta

Foto: Parmalat

Firma z Parmy zbankrutowana w 2003 r. po gigantycznym skandalu finansowym, została poddana drastycznej restrukturyzacji i dwa lata później wznowiła działalność. W 2011 r. została przejęta przez największą we Francji grupę mleczarską Lactalis i pod kierownictwem Francuzów tak rozwinęła działalność, że obecnie produkuje bezpośrednio w 23 krajach. — Spoglądamy na Stany Zjednoczone, ale również na Amerykę Łacińską i na wszystkie inne kraje, w których już jesteśmy — odpowiedział Bernier zapytany o nowe zakupy na konferencji o sektorze mlecznym we Włoszech. 

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Przemysł spożywczy
Viktor Orbán zaskoczył polski rząd. Producenci mięsa wściekli, ale embargo trwa
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników