Parmalat: Francuzi odrodzili mlecznego bankruta

Włoska grupa produktów mlecznych jest gotowa do korzystania z okazji fuzji i przejęć (M&A) nadarzających się na świecie, aby wzmocnić się na rynkach, gdzie już działa — oświadczył jej prezes Jean-Marc Bernier.

Aktualizacja: 26.03.2018 09:43 Publikacja: 26.03.2018 09:36

Parmalat: Francuzi odrodzili mlecznego bankruta

Foto: Parmalat

Firma z Parmy zbankrutowana w 2003 r. po gigantycznym skandalu finansowym, została poddana drastycznej restrukturyzacji i dwa lata później wznowiła działalność. W 2011 r. została przejęta przez największą we Francji grupę mleczarską Lactalis i pod kierownictwem Francuzów tak rozwinęła działalność, że obecnie produkuje bezpośrednio w 23 krajach. — Spoglądamy na Stany Zjednoczone, ale również na Amerykę Łacińską i na wszystkie inne kraje, w których już jesteśmy — odpowiedział Bernier zapytany o nowe zakupy na konferencji o sektorze mlecznym we Włoszech. 

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przemysł spożywczy
Rosja produkuje coraz mniej wódki, ale Rosjanie piją więcej
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama