Reklama
Rozwiń
Reklama

Europejska awantura o to, co zabija pszczoły

Unijna agencja potwierdziła, że neonikotynoidy szkodzą owadom. Protestują producenci tych środków i rolnicy, a Greenpeace jest zadowolony.

Aktualizacja: 28.02.2018 20:38 Publikacja: 28.02.2018 20:18

Europejska awantura o to, co zabija pszczoły

Foto: pexels.com

Narasta konflikt między Unią Europejską i ekologami z jednej strony a globalnymi producentami środków ochrony roślin. Po boju o glifosat przyszła pora na spór o neonikotynoidy – czyli chemiczne środki zwalczające insekty w uprawach roślin.

Unijny urząd ds. bezpieczeństwa żywności (EFSA) właśnie stwierdził, że trzy substancje z tej grupy są szkodliwe dla pszczół. Chemiczni giganci, jak Bayer i Syngenta, oskarżają z kolei Unię o wprowadzanie prawa tylnymi drzwiami na podstawie mało wiarygodnych danych.

Pozostało jeszcze 86% artykułu

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Przemysł spożywczy
Nutella w tarapatach. Najgorsze zbiory orzechów laskowych od dekad
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Przemysł spożywczy
Małpki królują na stacjach benzynowych. Stacje walczą o handel procentami
Przemysł spożywczy
Unilever zabronił szefowi Ben & Jerry’s produkcji propalestyńskich lodów. On i tak je zrobi
Przemysł spożywczy
Henryk Kania dostanie list żelazny, jeśli wpłaci 8 mln zł poręczenia
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Przemysł spożywczy
„Koniec głaskania się po głowach w branży roślinnej”. Rewolucji nie ma, ale branża rośnie
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama