Kanadyjczycy wkurzyli Francuzów, ich Camembert jest lepszy

Camembert, to jeden z najbardziej znanych francuskich serów. Niestety ostatnio okazało się, że jego kanadyjska wersja została okrzyknięta najlepszym camembertem świata. Dla Francuzów był to nie lada szok.

Aktualizacja: 23.03.2018 11:24 Publikacja: 23.03.2018 11:14

Kanadyjczycy wkurzyli Francuzów, ich Camembert jest lepszy

Foto: Bloomberg

"Camembert z Normandii zdetronizowany przez kanadyjski ser" - lamentowała lokalna prasa. Podobnie zareagowały media w całej Francji, pytając jak to jest możliwe.

Ser L'Extra, produkowany w miejscowości Saint-Hyacinthe, koło Montrealu, odebrał laur najlepszego sera francuskiemu Camembertowi w konkursie World Championship Cheese Contest w Wisconsin w Stanach Zjednoczonych.

Francuzi startowali w konkursie z Camembertem wytwórni Isigny Sainte-Mere, który zajął dopiero 12 miejsce. W 2010 roku uznany został za najlepszy.

Pewnym pocieszeniem dla Francuzów może być to, iż ser Esquirrou z Pirenejów - zdobył tytuł najlepszego sera świata. To niezwykły, dojrzewający co najmniej 90 dni ser o lekko orzechowym smaku i pachnący pszenicą.

Kanadyjczycy zwycięstwo swojego sera nad Francuskim przyjęli za to z ogromną radością. To zresztą nie pierwsza porażka francuskich Camembertów. W 2014 i 2016 wygrały niemieckie wersje ego sera  a australijska w 2012 roku.

Camembert, to miękki ser podpuszczkowy, którego nazwa pochodzi od normandzkiej wsi o tej samej nazwie, która leży w departamencie Orne, gdzie w 1791 r. opracowano recepturę produkcji sera podobnego do brie.

Prawdziwy i oryginalny Camembert jest produkowany z niepasteryzowanego mleka lokalnych krów rasy normandzkiej. Dzięki grzybom pleśni z gatunku Penicillium camemberti pokrywa się charakterystyczną białawą pleśnią podczas procesu dojrzewania.

Co roku we Francji produkowanych jest 360 mln krążków sera o nazwie Camembert, ale tylko 1 procent z nich jest prawdziwym Camembertem z Normandii. Najbardziej znani są trzej najwięksi producenci tego sera: La Ferme du Champsecret, Domaine de Saint Loup i Fromagerie Durand. Oni produkują prawdziwy, normandzki Camembert według nie zmienionej od końca XVIII wieku receptury.

W sumie prawo do nazwy Camembert ma kilkuset wytwórców z departamentu Orne, którzy są poddawani szczegółowej kontroli jakości, w ramach systemu apelacyjnego AOC – Appellation d'origine contrôlée (kontrolowanej nazwy pochodzenia).

"Camembert z Normandii zdetronizowany przez kanadyjski ser" - lamentowała lokalna prasa. Podobnie zareagowały media w całej Francji, pytając jak to jest możliwe.

Ser L'Extra, produkowany w miejscowości Saint-Hyacinthe, koło Montrealu, odebrał laur najlepszego sera francuskiemu Camembertowi w konkursie World Championship Cheese Contest w Wisconsin w Stanach Zjednoczonych.

Pozostało 83% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
2 mln butelek wody Perrier zniszczone. Wstydliwy problem Nestlé
Przemysł spożywczy
Grona goryczy w Penedes. Susza pozbawia ludzi pracy
Przemysł spożywczy
Kreml sprzedał największego producenta wódek. Podejrzany kupiec, zaniżona cena
Przemysł spożywczy
Polacy wydają ponad 10 mld zł na posiłki z dostawą. Ale branża ma problem
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Materiał Promocyjny
Wsparcie dla beneficjentów dotacji unijnych, w tym środków z KPO