Reklama

Dlaczego jedzenie węgorzy może chronić przed koronawirusem?

Naturalnym źródłem witaminy D, której deficyt - jak pokazują badania - zwiększa o 77 proc. ryzyko zakażenia się COVID-19 są przede wszystkim tłuste, świeżo złowione ryby morskie. Najwięcej witaminy D dostarczy nam zjedzenie węgorza - w 100 gramach tej ryby znajduje się 1200 jednostek (jm) witaminy.

Aktualizacja: 17.09.2020 08:52 Publikacja: 17.09.2020 08:37

Dlaczego jedzenie węgorzy może chronić przed koronawirusem?

Foto: stock.adobe.com

Dr Anthony Fauci, główny amerykański epidemiolog pytany o to, jakie suplementy zażywać, by zwiększyć odporność stwierdził, że są tylko dwa suplementy, które mogą zwiększyć odporność osoby je zażywającej.

Pierwszym jest właśnie witamina D. - Jeśli macie deficyt witaminy D, ma to wpływ na waszą podatność na infekcję. Więc nie waham się rekomendować (zażywania jej) i sam biorę suplementy z witaminą D - powiedział Fauci. Drugim suplementem zwiększającym odporność jest witamina C.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Leki i terapie
„Historyczna” lista refundacyjna. 50 nowych terapii dla pacjentów
Leki i terapie
Popularny lek na otyłość a ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych
Leki i terapie
Seniorzy nadużywają leków za darmo. Poznaliśmy dane
Leki i terapie
Leczymy 300 tys. pacjentów za 11 mld złotych
Leki i terapie
Wiceprezeska Bayer: „Firmy nie mają elastyczności cenowej”
Reklama
Reklama