Pacjent ma prawo do dobrego menu

Dobre odżywianie pacjenta ma kluczowe znaczenie dla przebiegu procesu leczenia szpitalnego.

Publikacja: 20.10.2023 03:00

Konieczne jest opracowanie standardów dotyczących żywienia w szpitalach – mówili uczestnicy konferen

Konieczne jest opracowanie standardów dotyczących żywienia w szpitalach – mówili uczestnicy konferencji „Pacjent wybiera – nowa jakość w żywieniu pacjentów”

Foto: Marcin Romański

Chleb, kawałek masła, mielonka, dwa plasterki ogórka – tak często wygląda szpitalny posiłek. Czy szpitalne menu musi być takie? Czy o wszystkim decydują pieniądze? Na to pytanie starano się odpowiedzieć podczas konferencji „Pacjent wybiera – nowa jakość w żywieniu pacjentów”, która pod koniec września odbyła się w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie.

– Od wielu lat staramy się wyznaczać trendy. Staraliśmy się, by jakość naszych szpitalnych posiłków była dobra – mówił podczas inauguracji konferencji Marcin Jędrychowski, dyrektor Szpitala Uniwersyteckiego. – Trzeba pamiętać, że żywienie jest immanentną częścią leczenia pacjenta. Tym bardziej że mamy do czynienia z plagą pacjentów niedożywionych – ten problem widzimy u co piątego pacjenta, który do nas trafia – tłumaczył szef szpitala. I dodawał, że nie da się tego zrobić bez zespołu dietetyków oraz odpowiedniego partnera i zaplecza kuchennego. – Mam nadzieję, że tym spotkaniem zainspirujemy państwa do tego, by lepiej żywić pacjentów – mówił dyrektor szpitala.

Czytaj więcej

"Dobry posiłek" w szpitalach. Sprawdzamy, czy to się uda

– Opieka żywieniowa to całokształt działań związanych z żywieniem pacjenta – nie tylko to, co się podaje, ale także to, w jaki sposób i jak się uczy pacjenta prawidłowych zasad żywienia – mówiła Anna Rudzińska, dietetyczka ze Szpitala Uniwersyteckiego. – To jest kluczowe z perspektywy leczenia zarówno chorób przewlekłych, jak i ostrych. Opieka żywieniowa jest prawem człowieka wywodzącym się z prawa do dostępu do żywności, ale też z prawa do dostępu do opieki medycznej na najwyższym poziomie.

Dr Karolina Piotrowicz, lekarz chorób wewnętrznych, specjalista geriatrii, w oparciu o badania zaprezentowane w renomowanych czasopismach medycznych uzasadniała, że stan odżywienia pacjenta w bezpośredni sposób wpływał na śmiertelność odległą pacjenta. – Porównując pacjentów z grup dobrze odżywionej i nieodżywionej, widzimy dramatyczne różnice w przeżyciu nie tylko w okresie hospitalizacji, ale także po jej zakończeniu. Ryzyko zgonu w obserwacji rocznej pacjentów, którzy byli niedożywieni, było o 40 proc. wyższe – tłumaczyła lekarka.

Kontrole pokazują nieprawidłowości

Dr Grzegorz Kostelecki, prezes Polskiego Towarzystwa Dietetyki, opowiadał, w jaki sposób na wyniki leczenia ma stan odżywienia pacjenta. – Pacjent w trakcie leczenia stacjonarnego ma prawo do wyżywienia adekwatnego do stanu zdrowia – tłumaczył. I dodał, że rzeczywistość często odbiega od nakazów prawnych, np. kontrole GIS wykryły, że firmy kateringowe dostarczające żywność do szpitali nie zawsze przestrzegają terminów przydatności podawanych produktów, nie stosowano reguł dotyczących składu produktów, np. gluten w diecie bezglutenowej, a posiłki miały zaniżoną wagę. Ekspert zwracał także uwagę na to, że konieczne jest opracowanie standardów dotyczących żywienia w szpitalach.

Magdalena Kołodziej, prezes Fundacji MY Pacjenci, wskazywała, że chorzy chcieliby, by do żywienia w szpitalach przykładana była większa waga. I pokazywała dane świadczące o tym, że z żywienia w szpitalach niezadowolonych jest blisko 68 proc. pacjentów. – Pacjenci nie wiedzą, że mogą domagać się lepszego żywienia, nie wiedzą też, w jaki sposób to wyegzekwować – tłumaczyła.

Dobrze odżywieni pacjenci mają większe szanse na przeżycie – pokazują badania

Sebastian Drobczyński, ekspert ds. wizerunku, tłumaczył, że dobre żywienie chorych wpływa na dobry wizerunek szpitala i przekłada się na realne korzyści – nie tylko większą łatwość w zatrudnianiu i utrzymywaniu personelu, ale także są brane pod uwagę przy realizacji różnego rodzaju projektów i pilotaży.

Profesor Ewa Czarniecka-Skubina ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, opowiedziała, w jaki sposób nowe technologie wspomagają placówki medyczne we właściwym żywieniu. Przedstawiała także stosowane w szpitalach metody przechowywania żywności, by była ona bezpieczna dla pacjenta. Wprowadzenie omówionych rozwiązań na polski rynek to szansa na satysfakcjonujący i zdrowy posiłek dla osób przebywających w placówkach leczniczych.

W konferencji wzięli udział także goście z zagranicy, którzy opowiadali, w jaki sposób wygląda żywienie pacjentów w ich krajach.

Ważne są pieniądze

Sporo uwagi poświęcono kwestii finansowania szpitalnego żywienia. Łukasz Maraszek z Rekeep Polska opowiadał, że w ciągu ostatnich trzech lat inflacja i pandemia spowodowały, iż koszty tego wyżywienia wzrosły przynajmniej dwukrotnie. – By na wszystko wystarczyło, trzeba radykalnie obniżyć koszty produkcji, np. poprzez zmniejszenie liczby personelu i zastosowanie nowoczesnych technologii. Pozyskane w ten sposób oszczędności mogą być wydane na tzw. wsad do kotła – tłumaczył.

Czytaj więcej

Szpitalne menu musi być zdrowe

A Katarzyna Brukało ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego dodała: – Problem w tym, że i tak w tym wszystkim najważniejsza jest cena. To ona decyduje o tym, co pojawi się na talerzu pacjenta. Jednocześnie przekonywała, że danie szpitalom większej ilości środków nie rozwiąże problemu jakości, bo te środki trzeba bardzo mądrze rozdysponować. A do tego potrzebne jest stosowanie w zamówieniach dobrze opisanych kryteriów jakościowych.

Eksperci byli zgodni, że prawidłowe żywienie odgrywa bardzo ważną rolę w procesie leczenia chorych i powinno być traktowane z większą uwagą. Na konferencji przedstawiono również nowy standard usług żywienia realizowanych przez Rekeep Polska – Pacjent wybiera. Jego wdrożenie ma umożliwić szpitalom wejście na europejski poziom pozamedycznej opieki nad pacjentem i oferowanie posiłków z możliwością wyboru dań z menu.

Artykuł powstał we współpracy z Firmą Rekeep Polska

Chleb, kawałek masła, mielonka, dwa plasterki ogórka – tak często wygląda szpitalny posiłek. Czy szpitalne menu musi być takie? Czy o wszystkim decydują pieniądze? Na to pytanie starano się odpowiedzieć podczas konferencji „Pacjent wybiera – nowa jakość w żywieniu pacjentów”, która pod koniec września odbyła się w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie.

– Od wielu lat staramy się wyznaczać trendy. Staraliśmy się, by jakość naszych szpitalnych posiłków była dobra – mówił podczas inauguracji konferencji Marcin Jędrychowski, dyrektor Szpitala Uniwersyteckiego. – Trzeba pamiętać, że żywienie jest immanentną częścią leczenia pacjenta. Tym bardziej że mamy do czynienia z plagą pacjentów niedożywionych – ten problem widzimy u co piątego pacjenta, który do nas trafia – tłumaczył szef szpitala. I dodawał, że nie da się tego zrobić bez zespołu dietetyków oraz odpowiedniego partnera i zaplecza kuchennego. – Mam nadzieję, że tym spotkaniem zainspirujemy państwa do tego, by lepiej żywić pacjentów – mówił dyrektor szpitala.

Pozostało 83% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Diagnostyka i terapie
Prof. dr hab. Michał Wszoła: Przełom w testowaniu leków
Diagnostyka i terapie
NFZ: im więcej przyjmowanych leków, tym większe ryzyko groźnych powikłań
Diagnostyka i terapie
Badania: post przerywany skuteczny w utracie wagi u pacjentów z cukrzycą
Diagnostyka i terapie
Krótka historia zmagań z cukrzycą
Diagnostyka i terapie
Naukowcy: leczenie antybiotykami dzieci coraz częściej bywa nieskuteczne
Materiał Promocyjny
Sztuczna inteligencja zmienia łańcuchy dostaw w okresach wysokiego popytu