Tak przedstawiciel FAO skomentował marcowy spadek indeksu cen żywności na świecie o 2,9 proc.
Indeks cen żywności na świecie w marcu 2011 r. wyniósł 230 pkt., wobec 237 pkt. w lutym 2011 r. - podała na stronie internetowej Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO). W ciągu roku indeks wzrósł o 61,5 pkt, czyli o 37 proc.
Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olei i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.
Z kolei indeks cen zbóż na świecie w marcu 2011 r. wyniósł 251,9 pkt., wobec 258,6 pkt. w lutym 2011 r. i 157,8 pkt. w marcu 2010 r. Oznacza to spadek o 2,6 proc. w skali miesiąca i wzrost o 60 proc. rok do roku.
Poziom zapasów zbóż w sezonie 2010/11 może się obniżyć w stosunku do 2009/10, a zwiększona produkcja w 2011 r. może nie wystarczyć do ich uzupełnienia, a w takim przypadku ceny zbóż w sezonie 2011/12 mogą pozostać stabilne - prognozuje FAO.