Mięso "z probówki" dopuszczone na stoły w USA. Produkcja ruszy natychmiast

Hodowane w laboratoriach mięso zostało dopuszczone do sprzedaży w Stanach Zjednoczonych. Dwie firmy otrzymały zgodę na produkcję i sprzedaż.

Publikacja: 22.06.2023 13:50

Danie firmy GOOD Meat z hodowanego w labopratorium mięsa drobiowego

Danie firmy GOOD Meat z hodowanego w labopratorium mięsa drobiowego

Foto: AFP

Mięso hodowane w laboratoriach, które nie wymaga zabijania zwierząt, ani gigantycznych obszarów zajmowanych pod hodowlę, zostało właśnie dopuszczone do sprzedaży w USA. Zgodę Departamentu Rolnictwa USA uzyskały dwie firmy produkujące mięso pochodzące z komórek kurczaków – Upside Foods i Good Meat. Zezwolenie Departamentu Rolnictwa jest konsekwencją wcześniej otrzymanych przez producentów zezwoleń.

Czytaj więcej

Wzrost produkcji mięsa roślinnego traci impet

Jeszcze w listopadzie zeszłego roku Food and Drug Administration (FDA) uznała, że sprzedaż mięsa produkowanego przez Upside Foods będzie bezpieczna. W marcu 2023 podobny dokument otrzymała firma Good Meat. Wydana właśnie przez Departament Rolnictwa zgoda oznacza, że firmy mogą szykować się do rynkowego debiutu swoich produktów w USA.

Good Meat sprzedaje już swoje produkty w Singapurze, gdzie reklamuje swój produkt jako „mięso bez uboju” i akcentuje bardziej humanitarne podejście do spożywania mięsa. Zwolennicy mięsa "z probówki" uważają, że takie produkty mogą pomóc także w walce ze zmianami klimatycznymi poprzez zmniejszenie zapotrzebowania na mięso pochodzące od żywych zwierząt, których hodowla wymaga wody i emituje gazy cieplarniane. Jednak do produkcji mięsa w laboratorium wciąż potrzebne są duże ilości energii elektrycznej.

Czytaj więcej

Krewetki z probówki? Singapurski start-up zaczął hodowlę

Firma Good Meat, w przygotowaniach do wejścia na rynek w USA, rozpoczęła współpracę z szefem kuchni i restauratorem José Andrésem, który ma lokal w Waszyngtonie. Jednak brak jest konkretnych informacji na temat rozpoczęcia oferowania mięsa z laboratorium w lokalu.

- Ogłoszenie, że jesteśmy już w stanie produkować i sprzedawać mięso hodowane w laboratoriach w USA, to ważny moment dla naszej firmy, branży i systemu żywnościowego – powiedział w cytowanym przez CNN oświadczeniu Josh Tetrick, współzałożyciel i CEO Good Meat i Eat Just.

Czytaj więcej

Rząd Włoch chce zakazać mięsa z laboratorium

Firma Good Meat, która należy do producenta roślinnych substytutów jajek Eat Just oświadczyła, że produkcja mięsa "z probówki" w USA rusza "natychmiast". Z informacji podanych przez firmę wynika, że komórki mięsa będą hodowane w gigantycznej kadzi przypominającej te używane do warzenia piwa.

Upside Foods nie podało informacji o dacie debiutu swojego produktu w USA.

Mięso hodowane w laboratoriach, które nie wymaga zabijania zwierząt, ani gigantycznych obszarów zajmowanych pod hodowlę, zostało właśnie dopuszczone do sprzedaży w USA. Zgodę Departamentu Rolnictwa USA uzyskały dwie firmy produkujące mięso pochodzące z komórek kurczaków – Upside Foods i Good Meat. Zezwolenie Departamentu Rolnictwa jest konsekwencją wcześniej otrzymanych przez producentów zezwoleń.

Jeszcze w listopadzie zeszłego roku Food and Drug Administration (FDA) uznała, że sprzedaż mięsa produkowanego przez Upside Foods będzie bezpieczna. W marcu 2023 podobny dokument otrzymała firma Good Meat. Wydana właśnie przez Departament Rolnictwa zgoda oznacza, że firmy mogą szykować się do rynkowego debiutu swoich produktów w USA.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Biznes
Pierwszy maja to święto konwalii. Przynajmniej we Francji
Biznes
Żałosne tłumaczenie Japan Tobacco; koncern wyjaśnia, dlaczego wciąż zarabia w Rosji
Biznes
„Nowy gaz” coraz mocniej uzależnia UE od Rosji. Mocne narzędzie szantażu
Biznes
„Rzeczpospolita” po raz drugi przyzna — Orły ESG
Biznes
Szef PSE: Polska energetyka potrzebuje lepszej koordynacji działań
Materiał Promocyjny
Wsparcie dla beneficjentów dotacji unijnych, w tym środków z KPO