Reklama

Mięso "z probówki" dopuszczone na stoły w USA. Produkcja ruszy natychmiast

Hodowane w laboratoriach mięso zostało dopuszczone do sprzedaży w Stanach Zjednoczonych. Dwie firmy otrzymały zgodę na produkcję i sprzedaż.

Publikacja: 22.06.2023 13:50

Danie firmy GOOD Meat z hodowanego w labopratorium mięsa drobiowego

Danie firmy GOOD Meat z hodowanego w labopratorium mięsa drobiowego

Foto: AFP

Mięso hodowane w laboratoriach, które nie wymaga zabijania zwierząt, ani gigantycznych obszarów zajmowanych pod hodowlę, zostało właśnie dopuszczone do sprzedaży w USA. Zgodę Departamentu Rolnictwa USA uzyskały dwie firmy produkujące mięso pochodzące z komórek kurczaków – Upside Foods i Good Meat. Zezwolenie Departamentu Rolnictwa jest konsekwencją wcześniej otrzymanych przez producentów zezwoleń.

Jeszcze w listopadzie zeszłego roku Food and Drug Administration (FDA) uznała, że sprzedaż mięsa produkowanego przez Upside Foods będzie bezpieczna. W marcu 2023 podobny dokument otrzymała firma Good Meat. Wydana właśnie przez Departament Rolnictwa zgoda oznacza, że firmy mogą szykować się do rynkowego debiutu swoich produktów w USA.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Biznes
Spotkanie Trump–Xi, ustawa schronowa a ceny mieszkań, auta w Polsce tanieją
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Biznes
Centra usług widzą szansę w rozwoju AI. Czas transformacji
Biznes
Równe płace, równe szanse – Grupa Żabka ponownie z certyfikatem EQUAL-SALARY
Biznes
Horyzont Europa to Liga Mistrzów europejskiej nauki
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Patronat Rzeczpospolitej
Horizon4Poland’25 – największy matchmaking w Polsce!
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama