Mięso hodowane w laboratoriach, które nie wymaga zabijania zwierząt, ani gigantycznych obszarów zajmowanych pod hodowlę, zostało właśnie dopuszczone do sprzedaży w USA. Zgodę Departamentu Rolnictwa USA uzyskały dwie firmy produkujące mięso pochodzące z komórek kurczaków – Upside Foods i Good Meat. Zezwolenie Departamentu Rolnictwa jest konsekwencją wcześniej otrzymanych przez producentów zezwoleń.
Czytaj więcej
Według prognoz w 2030 r. żywność wegańska będzie miała 7,7-proc. udział w globalnym rynku spożywczym. Jej wartość miałaby wynieść wówczas 162 mld dol.
Jeszcze w listopadzie zeszłego roku Food and Drug Administration (FDA) uznała, że sprzedaż mięsa produkowanego przez Upside Foods będzie bezpieczna. W marcu 2023 podobny dokument otrzymała firma Good Meat. Wydana właśnie przez Departament Rolnictwa zgoda oznacza, że firmy mogą szykować się do rynkowego debiutu swoich produktów w USA.
Good Meat sprzedaje już swoje produkty w Singapurze, gdzie reklamuje swój produkt jako „mięso bez uboju” i akcentuje bardziej humanitarne podejście do spożywania mięsa. Zwolennicy mięsa "z probówki" uważają, że takie produkty mogą pomóc także w walce ze zmianami klimatycznymi poprzez zmniejszenie zapotrzebowania na mięso pochodzące od żywych zwierząt, których hodowla wymaga wody i emituje gazy cieplarniane. Jednak do produkcji mięsa w laboratorium wciąż potrzebne są duże ilości energii elektrycznej.
Czytaj więcej
Owoce morza których dostawa nie wymaga połowów? Teraz to już całkiem możliwe.