Reklama
Rozwiń

Mięso "z probówki" dopuszczone na stoły w USA. Produkcja ruszy natychmiast

Hodowane w laboratoriach mięso zostało dopuszczone do sprzedaży w Stanach Zjednoczonych. Dwie firmy otrzymały zgodę na produkcję i sprzedaż.

Publikacja: 22.06.2023 13:50

Danie firmy GOOD Meat z hodowanego w labopratorium mięsa drobiowego

Danie firmy GOOD Meat z hodowanego w labopratorium mięsa drobiowego

Foto: AFP

Mięso hodowane w laboratoriach, które nie wymaga zabijania zwierząt, ani gigantycznych obszarów zajmowanych pod hodowlę, zostało właśnie dopuszczone do sprzedaży w USA. Zgodę Departamentu Rolnictwa USA uzyskały dwie firmy produkujące mięso pochodzące z komórek kurczaków – Upside Foods i Good Meat. Zezwolenie Departamentu Rolnictwa jest konsekwencją wcześniej otrzymanych przez producentów zezwoleń.

Jeszcze w listopadzie zeszłego roku Food and Drug Administration (FDA) uznała, że sprzedaż mięsa produkowanego przez Upside Foods będzie bezpieczna. W marcu 2023 podobny dokument otrzymała firma Good Meat. Wydana właśnie przez Departament Rolnictwa zgoda oznacza, że firmy mogą szykować się do rynkowego debiutu swoich produktów w USA.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Biznes
Ustawa Trumpa, obawy firm transportowych, biznes przeciw unijnym regulacjom AI
Biznes
Fundacja rodzinna, czyli międzypokoleniowy skarbiec
Biznes
Microsoft zwolni 9000 pracowników, bo inwestuje w sztuczną inteligencję
Biznes
Del Monte ogłosiło upadłość. Klienci odwrócili się od konserwowanej żywności
Biznes
KE proponuje nowy cel emisji, polski opór wobec ETS2 i umowa USA-Wietnam