Reklama
Rozwiń

Krewetki z probówki? Singapurski start-up zaczął hodowlę

Owoce morza których dostawa nie wymaga połowów? Teraz to już całkiem możliwe.

Aktualizacja: 29.01.2020 15:54 Publikacja: 29.01.2020 15:46

Krewetki z probówki? Singapurski start-up zaczął hodowlę

Foto: Bloomberg

Singapurski start-up Shiok Meats (w wolnym tłumaczeniu „bardzo dobre mięsa”) chce być pierwszą firmą na świecie, która dostarczy krewetki z laboratorium na stoły smakoszy. Firma wchodzi do gry próbując wykorzystać rosnące zapotrzebowanie na substytuty mięsa, które wynika z kolei z rosnącej świadomości ekologicznej konsumentów. Rynek podbijają już substytuty pochodzenia roślinnego, ale za rogiem czają się już mięsa hodowane w laboratoriach.

Aktualnie na świecie jest już przeszło dwadzieścia firm testujących hodowane w laboratoriach różnego rodzaju mięsa – wołowinę czy kurczaka. W fazie testów są także laboratoryjnie hodowane mięsa z ryb. Jest się o co ścigać – Barclays przewiduje, że rynek mięs z probówki może być wart 140 mld dolarów już w 2029 roku.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni