Lepsze marki własne

Mimo niskich cen udział tych marek w rynku to jedynie kilkanaście procent. Jednak rośnie w miarę poprawy jakości takich produktów

Publikacja: 21.01.2012 02:00

Marki własne, choć tańsze nawet o 30 proc. od firmowych odpowiedników, bardzo mozolnie zdobywają polski rynek. Odpowiadają jedynie za kilkanaście procent sprzedaży, podczas gdy w Niemczech, krajach skandynawskich czy w Szwajcarii to nawet ponad 40 proc.

Dzisiaj oferują je nie tylko duże hiper- lub supermarkety, ale także mniejsze sklepy. Dlatego Inspekcja Handlowa na zlecenie UOKiK sprawdziła 588 sklepów wybranych sieci pod kątem jakości takich produktów.

Wyniki są zaskakujące, ponieważ aż 92 proc. proc. z nich nie wzbudziło u kontrolerów żadnych zastrzeżeń. Najwięcej zgłoszono ich do ryb (17,4 proc.), przetworów mięsnych (14,3 proc.), owocowych, warzywnych (15,7 proc.) i mlecznych (8,1 proc.). – Jakość produktów żywnościowych pod własną marką w stosunku do 2008 r. poprawiła się aż dwukrotnie – podaje UOKiK.

Choć dla Polaków podczas zakupów głównym kryterium wyboru są wciąż ceny, to jednak w przypadku nawet tanich produktów marki własnej to nie wystarczyło. Pierwsze produkty tego typu wprowadzane głównie przez sieci hipermarketów przy niskich cenach miały czasami wręcz katastrofalną jakość, której symbolem była zwłaszcza sieć Leader Price, już w Polsce nieobecna.

Jednak od kilku lat się to zmienia. Stały się też znakiem rozpoznawczym sieci dyskontowych, zwłaszcza Biedronki i Lidla, w których stanowią ponad 50 proc. sprzedaży. Coraz częściej produkują je także znane koncerny spożywcze i chemiczne, a nie tylko mniejsze firmy.

– Udział marek własnych rośnie o niecały 1 pkt proc. rocznie i przekracza już 10 proc. Spodziewamy się, że wzrost ten będzie się utrzymywał jeszcze przez wiele lat – mówi Grzegorz Łaptaś, project manager Roland Berger Strategy Consultants.

Marki własne, choć tańsze nawet o 30 proc. od firmowych odpowiedników, bardzo mozolnie zdobywają polski rynek. Odpowiadają jedynie za kilkanaście procent sprzedaży, podczas gdy w Niemczech, krajach skandynawskich czy w Szwajcarii to nawet ponad 40 proc.

Dzisiaj oferują je nie tylko duże hiper- lub supermarkety, ale także mniejsze sklepy. Dlatego Inspekcja Handlowa na zlecenie UOKiK sprawdziła 588 sklepów wybranych sieci pod kątem jakości takich produktów.

Biznes
Ekonomiści: na AI wydajemy mniej od toczącej wojnę Ukrainy
Biznes
Chiny wyciągają rękę do USA przed rozmowami. Program Orka opóźniony
Biznes
Letnie wakacje priorytetem. Dokąd pojadą Polacy na urlop i jakie mają obawy?
Biznes
Donald Trump rozważa sprzedaż czerwonej Tesli – symbolu poparcia dla Elona Muska
Biznes
Oligarchowie - Unia Europejska: 0-5. Nie będzie zdejmowania sankcji