Braki na rynku zaczęły pojawiać się po wejściu w życie od 1 stycznia unijnej dyrektywy o dobrostanie kur niosek, przewidującej większe klatki. Dyrektywa zmusiła cześć gospodarstw hodowlanych, które nie zdążyły dostosować się do nowych norm, do zawieszenia tymczasowo działalności.

Francuska organizacja producentów jaj SNIPO oświadczyła teraz, że we Francji występuje niedobór 21 mln jaj tygodniowo, czyli 10 proc. ogólnej produkcji. Na skutek tego ceny skoczyły od października  do lutego o 75  proc., co z kolei odbije się na cenach ciast, ciastek i słodkiego pieczywa.

„Brak równowagi i trudna sytuacja mogą trwać przez większość 2012 r." - podkreśla SNIPO i wzywa władze do podjęcia „pilnych, nadzwyczajnych i tymczasowych działań pozwalających zwiększyć dostępność  jaj".

Producenci ciast i słodkiego pieczywa (brioches) mogą zostać wkrótce zmuszeni do wstrzymania produkcji  i  zwalniać czasowo pracowników, jeśli te braki potrwają dłużej – uprzedziła organizacja zrzeszająca  także organizacje piekarzy pieczywa miękkiego i chrupkiego, ciastek i herbatników oraz związek firm przetwórstwa żywności.