W ostatnich tygodniach cydry na nasz rynek wprowadziły firmy winiarskie: Ambra, Warwin i Bartex. Producent Tyskiego jest pierwszym liczącym się browarem w Polsce, który zdecydował się pójść w ich ślady.
Cydr Green Mill powstaje w 100 proc. z jabłek poddawanych naturalnej fermentacji z wykorzystaniem wyselekcjonowanych drożdży cydrowych – informuje Kompania Piwowarska. Do jego produkcji nie stosuje się cukru, sztucznych barwników czy ulepszaczy. Zawiera 4,5 proc. alkoholu i kosztuje ok. 5,39 zł za 400 ml butelkę.
Green Mill Cider jest produkowany w browarze Kompanii Piwowarskiej w Poznaniu.
- Obecnie, ze względu na premierowy charakter produktu oraz długi proces inwestycyjny, importujemy półprodukt od współpracującego z nami producenta z Niemiec. W naszym browarze w Poznaniu uzyskujemy optymalny poziom nagazowania naszego cydru, rozlewamy go do butelek oraz banderolujemy – mówi „Rz" Marta Andreasik, specjalista ds. PR marek z Kompanii Piwowarskiej.
- Czynimy odpowiednie kroki, aby produkcja Green Mill Cider w 100 proc. w Polsce była możliwa już w najbliższych miesiącach. Do jego wytwarzania używa się jabłek pochodzenia tylko europejskiego , w dużej mierze z polskich sadów – dodaje.