- Na Polskę przypada około połowy, a w udanych latach, ponad 50 proc. towarowej produkcji czarnej porzeczki na świecie – mówi „Rz" Wiesław Błocki, prezes Krajowego Stowarzyszenia Plantatorów Czarnych Porzeczek.
Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych podaje za IBA, że w tym roku Polska wyprodukowała 95 tys. czarnych porzeczek, wobec 90 tys. w 2012 roku i 80 tys. w 2011 roku. Wielkość produkcji była o niespełna 14 proc. niższa niż w 2010 r., ale i tak zwiększyliśmy naszą przewagę nad resztą krajów ujętych w zestawieniu IBA.
Łączna produkcja czarnych porzeczek na świecie sięgnie w tym roku 192,4 tys. ton, wobec 191,4 tys. ton w 2012 r. Z tego 183,9 tys. ton (171,73 tys. ton w ubiegłym roku ) przypadnie na Europę.
Drugie miejsca z 35 tys. ton zajmuje Ukraina, a trzecie z 12 tys. ton Wielka Brytania.
- Większość czarnej porzeczki z Polski trafia, w postaci koncentratu lub mrożonek, za granicę – wyjaśnia Wiesław Błocki.