Sake jak burza podbija świat

Farmerzy z zachodniego wybrzeża w tym roku po raz pierwszy od dziesięciu lat zasieją ryż nihonbare, gdyż na fali boomu eksportowego sake zyskują popularność starsze odmiany tego zboża

Publikacja: 12.01.2014 18:43

W okresie dziesięciu miesięcy minionego roku eksport sake osiągnął wartość 80 milionów dolarów

W okresie dziesięciu miesięcy minionego roku eksport sake osiągnął wartość 80 milionów dolarów

Foto: Bloomberg

W okresie 10 miesięcy, do października 2013 r. eksport tego napoju alkoholowego produkowanego z ryżu osiągnął rekordowy poziom 8,5 miliarda jenów (80 milionów dolarów). Popyt zagraniczny na  japoński trunek nieprzerwanie rośnie od czterech lat, wskazują dane tamtejszego Ministerstwa Rolnictwa. Farmerzy z Echizen na zachodnim wybrzeżu w tym roku wyprodukują 1080 ton ryżu nihonbare.

Dostawcy browarów  zwiększają areał upraw zachęceni przez premiera Shinzo Abe, który chce pięciokrotnie zwiększyć eksport sake podobnie jak i innych produktów z ryżu z krakersami włącznie.  W 2020 r. wartość tego eksportu ma wynieść 60 miliardów jenów. To wielka motywacja dla takich producentów jak Takara Holdings i okazja dla farmerów by przerzucić się z uprawy ryżu konsumpcyjnego, którego spożycie spada.

- Producenci sake stali się na wieki świadomi wagi jakości ryżu - uważa Shunsuke Kohiyama, doradzający eksporterom specjalista Japan Sake and Shochu Makers Association. Ich podejście kojarzy mu się z postępowaniem francuskich winiarzy poszukujących najlepszych odmian winogron.

Nihonbare było najbardziej popularną odmianą spożywczą aż do lat 70. minionego stulecia, a później zostało zdystansowane przez  słodszą i  bardziej kleistą odmianę koshihikari. Producenci sake cenią sobie niską zawartość białka w  ryżu nihonbare co nadaje sake wytrawny smak. Nihonbare jest też bardzo wydajną odmianą co ma bezpośrednie przełożenie na kieszenie farmerów. Ceniona jest również za odporność  na wysokie temperatury i tajfuny  oraz względną łatwość w uprawie.

W prefekturze Yamaguchi, skąd pochodzi premier Abe, firma Asahishuzo zwiększa produkcję mocnej sake daiginjo wykorzystując do produkcji ryż yamadanishiki cechujący się dużymi ziarnami i wysoką zawartością skrobi. Powstaje z niego „aromatyczna i klarowna sake", zapewnia kierownictwo Asahishuzo.

Około 40 proc. eksportowanej sake pochłania rynek amerykański. - Sprzedaż zagraniczna sake rośnie wraz z popularnością japońskiej kuchni  - wskazuje Tomoko Sakaguchi, rzeczniczka segmentu Takara Holdings produkującego sake. Firma ta jest największym eksporterem tego trunku. W 2013 r. akcje tej spółki na giełdzie tokijskiej podrożały o 43 proc. - Najlepszym alkoholem przy spożywaniu tradycyjnej  japońskiej żywności  bez wątpienia jest sake - przekonuje Yoshihiro Murata, przewodniczący Japońskiej Akademii Kulinarnej w Kioto.

W okresie 10 miesięcy, do października 2013 r. eksport tego napoju alkoholowego produkowanego z ryżu osiągnął rekordowy poziom 8,5 miliarda jenów (80 milionów dolarów). Popyt zagraniczny na  japoński trunek nieprzerwanie rośnie od czterech lat, wskazują dane tamtejszego Ministerstwa Rolnictwa. Farmerzy z Echizen na zachodnim wybrzeżu w tym roku wyprodukują 1080 ton ryżu nihonbare.

Dostawcy browarów  zwiększają areał upraw zachęceni przez premiera Shinzo Abe, który chce pięciokrotnie zwiększyć eksport sake podobnie jak i innych produktów z ryżu z krakersami włącznie.  W 2020 r. wartość tego eksportu ma wynieść 60 miliardów jenów. To wielka motywacja dla takich producentów jak Takara Holdings i okazja dla farmerów by przerzucić się z uprawy ryżu konsumpcyjnego, którego spożycie spada.

Biznes
Szef sieci Play: Mamy ambicje przegonić Orange
Biznes
Guntram B. Wolff: Ryzykujemy przepłacanie za obronność
Biznes
Atak Iranu, Ormuz i bezpieczeństwo energetyczne, brytyjska strategia przemysłowa
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Biznes
Będzie likwidacja raportów? Mamy głos ministerstwa