Reklama

Sake jak burza podbija świat

Farmerzy z zachodniego wybrzeża w tym roku po raz pierwszy od dziesięciu lat zasieją ryż nihonbare, gdyż na fali boomu eksportowego sake zyskują popularność starsze odmiany tego zboża

Publikacja: 12.01.2014 18:43

W okresie dziesięciu miesięcy minionego roku eksport sake osiągnął wartość 80 milionów dolarów

W okresie dziesięciu miesięcy minionego roku eksport sake osiągnął wartość 80 milionów dolarów

Foto: Bloomberg

W okresie 10 miesięcy, do października 2013 r. eksport tego napoju alkoholowego produkowanego z ryżu osiągnął rekordowy poziom 8,5 miliarda jenów (80 milionów dolarów). Popyt zagraniczny na  japoński trunek nieprzerwanie rośnie od czterech lat, wskazują dane tamtejszego Ministerstwa Rolnictwa. Farmerzy z Echizen na zachodnim wybrzeżu w tym roku wyprodukują 1080 ton ryżu nihonbare.

Dostawcy browarów  zwiększają areał upraw zachęceni przez premiera Shinzo Abe, który chce pięciokrotnie zwiększyć eksport sake podobnie jak i innych produktów z ryżu z krakersami włącznie.  W 2020 r. wartość tego eksportu ma wynieść 60 miliardów jenów. To wielka motywacja dla takich producentów jak Takara Holdings i okazja dla farmerów by przerzucić się z uprawy ryżu konsumpcyjnego, którego spożycie spada.

- Producenci sake stali się na wieki świadomi wagi jakości ryżu - uważa Shunsuke Kohiyama, doradzający eksporterom specjalista Japan Sake and Shochu Makers Association. Ich podejście kojarzy mu się z postępowaniem francuskich winiarzy poszukujących najlepszych odmian winogron.

Nihonbare było najbardziej popularną odmianą spożywczą aż do lat 70. minionego stulecia, a później zostało zdystansowane przez  słodszą i  bardziej kleistą odmianę koshihikari. Producenci sake cenią sobie niską zawartość białka w  ryżu nihonbare co nadaje sake wytrawny smak. Nihonbare jest też bardzo wydajną odmianą co ma bezpośrednie przełożenie na kieszenie farmerów. Ceniona jest również za odporność  na wysokie temperatury i tajfuny  oraz względną łatwość w uprawie.

W prefekturze Yamaguchi, skąd pochodzi premier Abe, firma Asahishuzo zwiększa produkcję mocnej sake daiginjo wykorzystując do produkcji ryż yamadanishiki cechujący się dużymi ziarnami i wysoką zawartością skrobi. Powstaje z niego „aromatyczna i klarowna sake", zapewnia kierownictwo Asahishuzo.

Reklama
Reklama

Około 40 proc. eksportowanej sake pochłania rynek amerykański. - Sprzedaż zagraniczna sake rośnie wraz z popularnością japońskiej kuchni  - wskazuje Tomoko Sakaguchi, rzeczniczka segmentu Takara Holdings produkującego sake. Firma ta jest największym eksporterem tego trunku. W 2013 r. akcje tej spółki na giełdzie tokijskiej podrożały o 43 proc. - Najlepszym alkoholem przy spożywaniu tradycyjnej  japońskiej żywności  bez wątpienia jest sake - przekonuje Yoshihiro Murata, przewodniczący Japońskiej Akademii Kulinarnej w Kioto.

Biznes
Producenci napojów uciekają z systemu kaucyjnego
Biznes
Donald Trump traci cierpliwość. Nowe sankcje na Rosję na horyzoncie
Biznes
Gwarancje dla Ukrainy, AI ACT hamuje rozwój, zwrot Brukseli ws. aut spalinowych
Biznes
Polskie firmy chcą zamrożenia AI Act
Biznes
Nowe technologie nieodłączną częścią biznesu
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama