Aktualizacja: 29.04.2015 12:59 Publikacja: 29.04.2015 12:59
Foto: copyright PhotoXpress.com
- Mięso wieprzowe jest o 8-10 proc. tańsze niż przed rokiem. Natomiast za drób trzeba zapłacić rok do roku o około 5 proc. mniej – mówi „Rzeczpospolitej" Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Niższe ceny wieprzowiny to efekt większej podaży mięsa. Powoduje ją trwające od ponad roku embargo związane z wykryciem w Polsce afrykańskiego pomoru świń (ASF). Naszego mięsa wieprzowego nie kupują Rosja, Białoruś, Kazachstan oraz część krajów na Dalekim Wschodzie. W tym tak ważne rynki zbytu, jak Chiny czy Korea Południowa.
Elon Musk, dotychczas aktywnie udzielający się zarówno w kampanii wyborczej, jak i obecnej administracji prezyde...
Władze Czarnogóry nie raz zapewniały, że przestrzegają sankcji antyrosyjskich. Oligarcha Oleg Deripaska jest obj...
Polska mierzy się z gwałtownym spadkiem dzietności. Mateusz Łakomy, ekspert ds. demografii wskazuje na przyczyny...
Komisja Europejska wydała zgodę na przesunięcie środków z KPO na Funduszu Bezpieczeństwa i Obrony. Te środki maj...
Wyzwań i wyzwań dla polskiej gospodarki nie brakuje, zwłaszcza w obecnych turbulentnych czasach. 26 maja zmierzą...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas