fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Społeczeństwo

Alma Mater ma swoje wino

Pierwsze butelki wina "Maius"
Fotorzepa, Pio Piotr Guzik
Uniwersytet Jagielloński zaprezentował dziś wino własnej produkcji. Nadano mu nazwę „Maius”. Nawiązuje ona do najstarszego gmachu uczelni — Collegium Maius. Wybrano ją w konkursie ogłoszonym przez rektora.
— Dołączamy do licznego grona uniwersytetów na świecie , które wytwarzają wino. Tylko, że my jesteśmy najodważniejsi: robimy to najdalej na wschód i północ — mówił rektor prof. Karol Musioł na oficjalnej prezentacji i degustacji nowego produktu uczelni. — Chcemy by wino służyło na zdrowie ludziom. Abyśmy zbliżyli się do śródziemnomorskiej cywilizacji picia wina — tłumaczył rektor.
Podczas degustacji podano białe wino w trzech odmianach: bianca, seyval blanc i jutrzenka. Ma ono orzeźwiający smak i głęboki aromat. Rektor ogłosił też powołanie 19-osobowej Kapituły Wina UJ z udziałem znanych profesorów i znawców wina. W gronie tym są m.in.aktor Marek Kondrat, kardynał Franciszek Macharski i guru polskich winiarzy Roman Myśliwiec.
Uczelniana winnica założona została w 2004 roku w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym UJ w Łazach koło Bochni. Obsadzono wówczas winnymi krzewami 1 hektar ziemi, a potem następny. W przyszłym roku uprawy powiększą się do 5 hektarów. Dominują krzewy winorośli odmian wina białego. Szczepy do win czerwonych zajmują tylko jedną piątą upraw. Wynika to z warunków klimatycznych w Polsce: jesienią jest już mniej słońca i winogrona czerwone nie mają już czasu na dojrzewanie.
Uniwersyteccy enolodzy eksperymentują z nowymi odmianami, które mogłyby się przyjąć w takich warunkach. Nawiązali też kontakty ze specjalistami z Francji, Niemiec i Austrii.
Winnica UJ jest prowadzona ekologicznie, wykonuje się tylko niezbędne zabiegi pielęgnacyjne. Wytwarzanie trunku z własnych winogron uniwersytet rozpoczął dopiero w 2007 roku, bo zgodnie ze zasadami sztuki winiarskiej można to robić po trzech latach od zasadzenia.— Nasze wino zostało zaprezentowane na Międzynarodowym Konkursie w Mariborze na Słowenii i już odniosło pierwszy sukces — informuje rzeczniczka prasowa UJ Katarzyna Pilitowska — Otrzymaliśmy 16,85 punktów na 20 możliwych do zdobycia. Zwycięzca uzyskał 18,25.
Na razie do uniwersyteckich piwnic trafiło niewiele butelek wina. Przeznaczone są na własne potrzeby uczelni. Dopiero w przyszłym roku winiarnia UJ dostarczy 5 tysięcy butelek .Wówczas wino „Maius” trafi też do sklepów.
[ramka]Konkurs na nazwę wina cieszył się dużym powodzeniem: wpłynęły 163 propozycje, ale wymogi regulaminu spełniło 111 i one tylko były rozpatrywane. Decyzją Kolegium Rektorskiego zwyciężyła nazwa Maius, zaproponowana przez dwie osoby. W drodze losowania wyłoniono zwycięzcę. Został nim Dariusz Rybak, doktorant z UJ. W nagrodę dostał od rektora skrzynkę z sześcioma butelkami wina z uniwersyteckiej winnicy. Wyróżnienie otrzymała Ewa Nowakowska. Wśród zgłoszonych nazw aż jedenastokrotnie pojawiła się propozycja: gaudeamus, czterokrotnie: alma mater i jagiellońskie, trzykrotnie: magnificencja i in vino veritas, dwukrotnie: absolutorium, honoris causa, rektorskie, vivat akademia, bachus. Wśród innych propozycji były m.in. : ambrozja żaka, carpe diem, Dionizos z Krakowa, Gemma gemmarum, grono akademickie, juvenalius, kordiał jagielloński, krew rektora, kwadrans studencki, łzy studenta, owoc nauki, nektar żaka, pierwsze grono naukowe, uniwersytecka własność intelektualna. [/ramka]
Źródło: Rzeczpospolita
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA