Dieta ludzi z epoki kamienia: Kadm, ołów i rtęć

Archeolog z norweskiego uniwersytetu, Hans Peter Blankholm, i jego koledzy postanowili zbadać czy dieta mieszkańców Norwegii z epoki kamienia była zdrowsza niż dieta współczesnych ludzi.

Aktualizacja: 17.02.2020 12:49 Publikacja: 17.02.2020 12:15

Dieta ludzi z epoki kamienia: Kadm, ołów i rtęć

Foto: stock.adobe.com

arb

Jak się okazuje mieszkańcy Norwegii zamieszkujący półwysep Varanger w rejonie norweskiej Arktyki 6300-3800 lat temu często jedli pokarm, który nie tylko nie był zdrowszy od naszego, ale często był wręcz toksyczny. Niektórzy z nich zjadali ponad 20 razy większe ilości niebezpiecznych dla życia metali, niż wynosi rekomendowana obecnie norma - czytamy w "Science".

Naukowcy nie analizowali szczątków ludzi z tego okresu - skupili się na badaniu ości dorszy atlantyckich i kości fok grenlandzkich znalezionych w miejscu, gdzie niegdyś znajdowały się ludzkie osady.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Archeologia
Zaskakujące znalezisko na budowie S17. Archeolodzy odkryli szczątki mamuta
Archeologia
Dlaczego upadła cywilizacja Majów? Naukowcy mają nowe dowody
Archeologia
Przełomowe odkrycie archeologów. Nowe ustalenia na temat ewolucji człowieka
Archeologia
Najnowsze odkrycie archeologów w Egipcie. Odsłonięto trzy starożytne grobowce
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Archeologia
Naukowcy zbadali szkielet rzymskiego gladiatora. Przełomowe wyniki analiz