Dieta ludzi z epoki kamienia: Kadm, ołów i rtęć

Archeolog z norweskiego uniwersytetu, Hans Peter Blankholm, i jego koledzy postanowili zbadać czy dieta mieszkańców Norwegii z epoki kamienia była zdrowsza niż dieta współczesnych ludzi.

Aktualizacja: 17.02.2020 12:49 Publikacja: 17.02.2020 12:15

Dieta ludzi z epoki kamienia: Kadm, ołów i rtęć

Foto: stock.adobe.com

arb

Jak się okazuje mieszkańcy Norwegii zamieszkujący półwysep Varanger w rejonie norweskiej Arktyki 6300-3800 lat temu często jedli pokarm, który nie tylko nie był zdrowszy od naszego, ale często był wręcz toksyczny. Niektórzy z nich zjadali ponad 20 razy większe ilości niebezpiecznych dla życia metali, niż wynosi rekomendowana obecnie norma - czytamy w "Science".

Naukowcy nie analizowali szczątków ludzi z tego okresu - skupili się na badaniu ości dorszy atlantyckich i kości fok grenlandzkich znalezionych w miejscu, gdzie niegdyś znajdowały się ludzkie osady.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Archeologia
Naukowcy zbadali szkielet rzymskiego gladiatora. Przełomowe wyniki analiz
Archeologia
Naukowcy odkryli kolejne tajemnice denisowian. Co wiemy o kuzynach Homo sapiens?
Archeologia
Przełomowe odkrycie archeologów. „Kwestionuje nasze rozumienie historii ludzkości"
Archeologia
Jakie tajemnice kryje stary żydowski cmentarz na Bródnie?
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Archeologia
Czy wiek Stonehenge na pewno jest dobrze określony? Zaskakujące odkrycie naukowców
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne