Reklama
Rozwiń

Pieczyste z nosorożca

Dieta neandertalczyków składała się głównie z mięsa mamutów i nosorożców, jedną piątą w ich diecie stanowiły rośliny. Do takiego wniosku doszli niemieccy naukowcy z Centrum Ewolucji Człowieka i Paleośrodowiska w Tybindze.

Aktualizacja: 17.03.2016 17:41 Publikacja: 17.03.2016 17:21

Neandertalczycy specjalizowali się w polowaniu na wielkich roślinożerców — mamuty i nosorożce włocha

Neandertalczycy specjalizowali się w polowaniu na wielkich roślinożerców — mamuty i nosorożce włochate

Foto: 123RF

Swoje wnioski oparli na analizie proporcji izotopów w kolagenie zachowanym w kościach ludzi z tego prehistorycznego gatunku. Kolagen jest białkiem tkanki łącznej, występuje w kościach, zębach, chrząstkach, ścięgnach, więzadłach i w skórze.

Materiału do badań dostarczyły wykopaliska na dwóch stanowiskach w Belgii, gdzie znaleziono szczątki zwierząt żyjących 45-40 tys. lat temu — mamutów, nosorożców włochatych, koni, reniferów, żubrów, wilków, jaskiniowych lwów, hien, niedźwiedzi. Nieopodal znaleziono też kości neandertalczyków. Wiadomość o tym zamieszcza „Journal of Human Evolution and Quaternary International".

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Archeologia
Ważne odkrycie archeologów w Egipcie. Odsłonięto zaginione miasto
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Archeologia
Naukowcy rozwiązali zagadkę czaszki „Smoczego Człowieka”. „Wyjaśniliśmy część tajemnic"
Archeologia
Zaskakujące znalezisko na budowie S17. Archeolodzy odkryli szczątki mamuta
Archeologia
Dlaczego upadła cywilizacja Majów? Naukowcy mają nowe dowody
Archeologia
Przełomowe odkrycie archeologów. Nowe ustalenia na temat ewolucji człowieka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama