Ser z epoki brązu

Na piersiach i szyjach mumii znalezionych na cmentarzysku w Xiaohe w Chinach, na pustyni Taklamakan, badacze odkryli ślady sera - pisze Krzysztof Kowalski.

Aktualizacja: 05.03.2014 15:29 Publikacja: 05.03.2014 15:23

Atlantico.fr/Atlantico.fr - Une momie

Atlantico.fr/Atlantico.fr - Une momie

Foto: materiały prasowe

Kilkaset mumii zachowało się w doskonałym stanie dzięki naturalnym warunkom panującym na wydmie, na której znajduje się cmentarzysko. Wiadomość o tym zamieszcza pismo "Journal of Archaeological Science".

Mumie składano w masywnych drewnianych trumnach, owinięte w skóry bydlęce. W ten sposób były chronione przed dostępem powietrza, przed opadami i piaskiem nawiewanym przez wiatr. Trwały w środowisku, które można porównać do "suchej próżni". Dlatego skóra i włosy zmarłych pozostały w doskonałym stanie.

Różne szczątki organiczne, jakie przetrwały na cmentarzysku - tkaniny wełniane, wiklinowe kosze, nasiona oraz szczątki wyrobów mlecznych - pozwoliły badaczom ustalić (metodą węgla radioaktywnego C 14), że mumie pochowano około 1615 lat p.n.e.

Analiza protein znalezionych przy mumiach wykazała, że nie pchodzą ani z mleka ani z masła lecz z sera wytwarzanego metodą podobną do fermentacji kefiru. Archeolodzy przypuszczają, że wyroby te umieszczano na piersiach i na szyjach zmarłych po to, aby znajdowały się blisko ust, tak aby mogli się nimi żywić w zaświatach.

Jest to jedno z najstarszych znalezisk tego rodzaju, ale nie najstarsze. Najdawniejszy ślad wytwarzania sera pochodzi z Polski ("Rz" informowała o tym w grudniu 2012 r.). Według obecnego stanu wiedzy, rolnicy z Kujaw to najstarsi serowarzy na świecie. Robili swoje produkty już 7 tys. lat temu, pod koniec epoki kamienia, dwukrotnie dawniej niż chiński ser z epoki brązu.

Kujawski ser wytwarzano w ceramicznych naczyniach, których fragmenty odkryte zostały na kilku stanowiskach archeologicznych w okolicach Brześcia Kujawskiego. Wyniki analiz kwasów tłuszczowych pozostałych na prymitywnej ceramice sprzed tysięcy lat opublikował prestiżowy magazyn „Nature". Badacze zwrócili uwagę na ślady kwasów tłuszczowych na fragmentach tzw. naczyń sitowatych. Okazało się, że to pozostałość po produkcji serowarskiej.

Kujawskie znaleziska pochodzą ze stanowisk kultury ceramiki wstęgowej rytej. Kultura ta na naszych ziemiach datowana jest na okres między 5300 a 4900 lat przed Chrystusem.

Krzysztof Kowalski

 

 

http://fr.news.yahoo.com/vieux-fromage-monde-d%C3%A9couvert-corps-momies-164609310.html

Kilkaset mumii zachowało się w doskonałym stanie dzięki naturalnym warunkom panującym na wydmie, na której znajduje się cmentarzysko. Wiadomość o tym zamieszcza pismo "Journal of Archaeological Science".

Mumie składano w masywnych drewnianych trumnach, owinięte w skóry bydlęce. W ten sposób były chronione przed dostępem powietrza, przed opadami i piaskiem nawiewanym przez wiatr. Trwały w środowisku, które można porównać do "suchej próżni". Dlatego skóra i włosy zmarłych pozostały w doskonałym stanie.

Archeologia
Naukowcy zbadali szkielet rzymskiego gladiatora. Przełomowe wyniki analiz
Archeologia
Naukowcy odkryli kolejne tajemnice denisowian. Co wiemy o kuzynach Homo sapiens?
Archeologia
Przełomowe odkrycie archeologów. „Kwestionuje nasze rozumienie historii ludzkości"
Archeologia
Jakie tajemnice kryje stary żydowski cmentarz na Bródnie?
Archeologia
Czy wiek Stonehenge na pewno jest dobrze określony? Zaskakujące odkrycie naukowców