Dieta śródziemnomorska od wielu lat znajduje się w ścisłej czołówce najzdrowszych sposobów odżywiania się. W tegorocznym prestiżowym rankingu U.S. News & World wyprzedziła nawet słynną dietę DASH i zajęła pierwsze miejsce na podium najlepszych diet świata.
Głównymi składnikami diety śródziemnomorskiej są świeże sezonowe, warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, oliwa z oliwek, ryby i owoce morza, owoce i orzechy. O jej zdrowotnych właściwościach zrobiło się głośno w latach 90. ubiegłego wieku, chociaż pierwsze badania naukowe na ten temat pojawiły się już w latach 50.
Dzisiaj dieta śródziemnomorska jest jedną z najlepiej zbadanych naukowo diet na świecie. Przede wszystkim podkreśla się jej korzystne działanie na układ sercowo-naczyniowy, ale nie brakuje doniesień o tym, że zapobiega cukrzycy, otyłości brzusznej, zespołowi metabolicznemu, niektórym nowotworom, a także chorobom neurodegradacyjnym, takim jak choroba Alzheimera czy Parkinsona.
To jednak nie koniec korzyści zdrowotnych, jakie daje. Naukowcy z Hellenic Open University w Patras w Grecji wykazali, że osoby, które stosują dietę śródziemnomorską są mniej narażone na wystąpienie objawów depresji w starszym wieku.
Naukowcy analizowali związek między sposobem odżywiania się a kondycją psychiczną u pensjonariuszy ośrodków opieki dziennej dla osób starszych we Wschodniej Attyce w Grecji. Spośród wszystkich uczestników badania 64 proc. osób luźno stosowało się do diety śródziemnomorskiej, a 34 proc. deklarowało ścisłe przestrzeganie jej zasad. Wśród całej kohorty prawie 25 proc. osób miało objawy depresji, w tym więcej kobiet niż mężczyzn.